Skoči do osrednje vsebine

Program ministrice dr. Helene Jaklitsch ob obeležitvi 100- obletnice požiga in slovesne vrnitve

Trst
Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se bo 13. julija 2020 udeležila prireditve Narodni dom - dva glasova. Pred tem pa bo del slovenske delegacije, ki jo bo vodil predsednik republike Slovenije Borut Pahor, ob podpisu dogovora vrnitve Narodnega doma slovenski manjšini v Italiji.

Ministrica dr. Helena Jaklitsch se bo v ponedeljek, 13. julija 2020, ob 19. 30 uri udeležila prireditve Narodni dom – dva glasova, ki jo skupaj z drugimi zamejskimi organizacijami, ki delujejo v Trstu v okviru Slovenske prosvete, pripravlja Radijski oder. Kot so zapisali organizatorji, gre za obeleženje stoletnice požiga Narodnega doma, »ki je sam po sebi seveda v celoti tragičen, a ga demokratične sile Italije in Slovenije, ob podpori in priznanju celotnega zamejstva, spreminjajo v nov začetek in novo priložnost«. Prireditev bo na prireditvenem prostoru ob cerkvici na Repentabru.

Ministrica bo pred tem del slovenske delegacije, ki jo bo vodil predsednik republike Borut Pahor. 13. julija dopoldne bo v navzočnosti slovenskega predsednika Pahorja in italijanskega predsednika Mattarelle v Trstu slovesno podpisan dogovor, ki zaveže podpisnike, da si bodo prizadevali za vrnitev Narodnenga doma slovenski narodni manjšini v Italiji - natanko sto let po tem, ko so ga napadli in požgali pripadniki italijanskih fašističnih in nacionalističnih skupin. To bo zgodovinski dogodek, pomemben za oba naroda. Zanj si predsednika Pahor in Mattarella že nekaj let skupaj prizadevata s skrbnostjo in tenkočutjem do čustev obeh narodov. Po podpisu dokumenta bosta oba predsednika Narodni dom tudi obiskala.Več o celotnem dogodku je na voljo tukaj.