2. konferenca ob 7. juniju, svetovnem dnevu varnosti hrane - Varnost hrane, naša skupna odgovornost
Šubičeva 4
Svetovni dan varnosti hrane je čas za razmislek o pomenu in prihodnosti varne hrane. Je priložnost za spodbujanje ukrepov za preprečevanje, odkrivanje in obvladovanje tveganj, povezanih s hrano, saj varnost hrane vpliva na prehransko varnost, zdravje ljudi, gospodarsko blaginjo, kmetijstvo, turizem in trajnostni razvoj.
PROGRAM DOGODKA
8.45–9.45 Registracija udeležencev (osebni dokument)
10.00–10.30 Dobrodošlica/Welcome address
predsedujoča/chairs: doc. dr. Elizabeta Mičović in prof. dr. Peter Raspor
Alojz Kovšca
predsednik Državnega sveta Republike Slovenije
dr. Aleksandra Pivec,
ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Republika Slovenija
prof. dr. Peter Raspor,
predsednik programskega odbora
predstavitev programa 2. konference in namena WFSD 2020/introduction to the program and purpose of the 2nd conference WFSD 2020
10.30–12.00 Predstavitve/Presentations – I.
predsedujoča/chairs: Matjaž Guček in prof. dr. Peter Raspor
10.30–10.45 Izzivi na področju varnosti hrane v povezavi s spremembami dobavnih oziroma oskrbnih verig kot posledico epidemije COVID-19 / Food safety challenges related to changes in supply chains due to the COVID-19 epidemic
dr. Jernej Drofenik, v. d. generalnega direktorja, UVHVVR, Ljubljana
10.45–11.00 EFSA, Codex Alimentarius in varnost hrane v izrednih razmerah/EFSA, Codex Alimentarius and food safety in emergencies
dr. Blaža Nahtigal, UVHVVR
11.00–11.15 COVID-19 in podobni vpadi v človeško skupnost in zagotavljanje varnosti človeka/ COVID-19 and similar invasions into the human community and ensuring human safety/security
prof. dr. Miroslav Petrovec, UL-MF IMI, Ljubljana
11.15–11.30 Analitična in diagnostična orodja za zagotavljanje učinkovite mikrobiološke varnosti živil v izrednih razmerah / Analytical and diagnostic tools to ensure effective microbiological safety of food in emergency situations
prof. dr. Darja Barlič Maganja in sod., FVZ-UP, Izola
11.30–11.45 Kako obvarovati predelavo hrane pred incidenti, ki jih prinašajo epidemije?/ How to protect food processing from incidents caused by epidemics?
prof. dr. Sonja Smole Možina in sod., UL-BF, Ljubljana
11.45–12.00 Izzivi za usposabljanje o higieni živil v izrednih razmerah /Challenges for food hygiene training in emergencies
doc. dr. Mojca Jevšnik in sod., UL- ZF, Ljubljana
12.00–13.00 Odmor za osvežitev/Refreshment break
13.00–14.00 Predstavitve/Presentations – II.
predsedujoča/chairs: dr. Janez Posedi in prof. dr. Peter Raspor
13.00–13.15 Vpliv platforme »Eno zdravje/ONE HEALTH« na zagotavljanje varne oskrbe z živili živalskega izvora / The impact of the ONE HEALTH platform on ensuring the safe supply of food of animal origin
prof. dr. Olga Rojs Zorman in sod., UL-VF, Ljubljana
13.15–13.30 Izzivi za varnost v samooskrbi skupnosti pri porušenih globalnih prehransko oskrbovalnih verigah / Challenges for community selfsufficiency security in broken global food supply chains
prof. dr. Črt Rozman in sod., UM-FKBSV, Maribor
13.30–13.45 Svetovni dan varne hrane 2020 in dopolnitev Ustave s pravico do prehranske varnosti / World Food Safety Day 2020 and amending the Constitution with the right to food security
Branko Tomažič, državni svetnik
14.00–15.30 Razprava in zaključki/ Discussion and Conclusions
vodita/chairs:
prof. dr. Peter Raspor, Branko Tomažič,
priprava zaključkov/conclusions:
prof. dr. Darja Barlič Maganja, doc. dr. Mojca Jevšnik, dr. Blaža Nahtigal in
prof. dr. Peter Raspor