Skoči do osrednje vsebine

Najava neformalne videokonference ministrov Evropske unije za kulturo in avdiovizualno področje

Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti bo v torek, 19. maja, sodeloval na videokonferenci ministrov Evropske unije za kulturo in avdiovizualno področje. Neformalno virtualno ministrsko srečanje v okviru hrvaškega predsedovanja Svetu EU, ki bo izvedeno namesto rednega formalnega srečanja Sveta EU za izobraževanje, kulturo in mladino, bo namenjeno usmerjeni razpravi o učinkih krize COVID-19 na kulturne in kreativne sektorje ter iskanju nadaljnjih ustreznih rešitev za te sektorje.

Kultura je po eni strani tista, ki v trenutni krizni situaciji pomembno prispeva k izboljšanju življenja ljudi v socialnem in psihološkem smislu, po drugi pa je eden najbolj prizadetih sektorjev. Zato se vzpostavljajo novi modeli in načini kulturnega delovanja, ki jih je treba še ustrezno podpreti in razvijati. Krepi se vloga digitalnih sredstev, ki ponujajo možnost vzpostavitve novih evropskih ekosistemov, pomen kvalitetnega informiranja in medijske pismenosti ter potreba po ponovnem premisleku o statusu in pravicah umetnikov.

Za razpravo je hrvaško predsedstvo pripravilo dve vprašanji, ki se nanašata na prve ukrepe za ustavitev propadanja kulturnih in kreativnih sektorjev, še posebej v povezavi s postopnim umikanjem omejitev ter na glavna spoznanja glede kulturnih in kreativnih sektorjev, ki smo se jih naučili iz krize COVID-19.