Skoči do osrednje vsebine

Redno mesečno predavanje z naslovom Waffen-SS v boju proti slovenskim partizanom

do
Arhiv Republike Slovenije, Zvezdarska 1, Ljubljana
Redno mesečno predavanje meseca marca nas bo popeljalo v čas druge svetovne vojne. Zgodovinar, obramboslovec in teolog dr. Klemen Kocjančič bo na podlagi ohranjenega arhivskega gradiva, ki ga hrani osrednji slovenski državni arhiv, predstavil in analiziral delovanje Waffen-SS proti slovenskim partizanom.

Waffen-SS v boju proti slovenskim partizanom

Vabimo vas na redno mesečno predavanje z naslovom Waffen-SS v boju proti slovenskim partizanom.

Predavanje bo v četrtek, 5. marca 2020, ob 13. uri v prvem nadstropju Arhiva Republike Slovenije na Zvezdarski 1 v Ljubljani.

Predaval bo dr. Klemen Kocjančič.

O vsebini predavanja:

Med drugo svetovno vojno je nemški okupator za okupacijo slovenskega (etničnega) ozemlja uporabil tudi enote in ustanove Waffen-SS. Waffen-SS je bila paravojaška formacija nacistične stranke, ki je bila v času vojne podrejena nemškim oboroženim silam in kot taka uporabljena tako na frontah kot v boju proti odporniškim gibanjem.

Predavatelj bo na podlagi ohranjenega arhivskega gradiva predstavil izbrane enote in ustanove Waffen-SS, ki so delovale proti slovenskim partizanom na ozemlju današnje Republike Slovenije in na slovenskem etničnem ozemlju (današnje Avstrije in Italije). S pomočjo arhivskega gradiva, ki ga hrani Arhiv Republike Slovenije, je mogoče predstaviti in analizirati delovanje zadevnih enot in ustanov ter njihov vpliv na razvoj druge svetovne vojne na Slovenskem.