Skoči do osrednje vsebine

Vrh skupine Prijateljev kohezije

Predsednik Vlade RS Marjan Šarec je zaradi slabega zdravstvenega počutja opravičil svojo udeležbo na tretjem vrhu Skupine prijateljev kohezije, ki bo potekal jutri, 1. februarja 2020, v Beji na Portugalskem. Vodja delegacije bo državni sekretar v kabinetu predsednika vlade mag. Igor Mally.

Tretji vrh Skupine prijateljev kohezije bo potekal v luči posebnega zasedanja Evropskega sveta 20. februarja 2020, na katerem bodo voditelji poskusili doseči dogovor o večletnem finančnem okviru 2021–2027.

Voditelji bodo v portugalski Beji poseben poudarek predvidoma namenili ohranitvi zadostnega obsega sredstev večletnega finančnega okvira za naslednje sedemletno obdobje, pri tem pa ponovno izrazili močno nasprotovanje nadaljnjemu zmanjševanju sredstev kohezijske politike.

Kot je znano, je Evropska komisija maja 2018 predstavila predlog večletnega finančnega okvira 2021–2027 v višini 1135 milijard evrov (1,11 % BND EU27). Skupina držav neto plačnic pri tem vztraja na znižanju omenjenega obsega na zgolj 1020 milijard evrov  (1,0 % BND EU27), torej 115 milijard manj, pri čemer želi največje reze na področjih kohezijske politike in Skupne kmetijske politike. Finsko predsedstvo Svetu EU je decembra 2019 predstavilo kompromisni predlog prihodnjega večletnega finančnega okvira, v katerem je predvidelo znižanje obsega večletnega finančnega okvira na 1087 milijard EUR, pri čemer bi bila dodatnih znižanj deležna tudi kohezijska politika.

Predsednik vlade Marjan Šarec je že na novembrskem vrhu Skupine prijateljev kohezije v Pragi pozval k ohranitvi močne kohezijske politike in jasno nasprotoval večjemu zniževanju kohezijskih sredstev na državni in regionalni ravni. Obenem se je zavzel tudi za ustreznejše financiranje politike razvoja podeželja.

Pričakovati je, da bodo voditelji na vrhu v Beji sprejeli tudi deklaracijo s poudarkom na ohranitvi sredstev kohezijske politike v večletnem finančnem okviru.

Dodatne informacije za medije:
Nika Vrhovnik, svetovalka predsednika vlade za odnose z javnostmi (e-pošta: nika.vrhovnik@gov.si; tel. št.: +386 51 610 555).