Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade se bo v Davosu udeležil Svetovnega gospodarskega foruma

do
Predsednik vlade Marjan Šarec se bo 21. in 22. januarja 2020 na povabilo ustanovitelja in izvršnega predsednika Svetovnega gospodarskega foruma (World Economic Forum – WEF) prof. Klausa Schwaba udeležil 50. letnega zasedanja WEF v Davosu, ki bo potekal med 21. in 24. januarjem 2020.

WEF, ki se uvršča med vodilne in najvplivnejše konference na svetu, bo tokrat potekal pod naslovom "Stakeholders for a Cohesive and Sustainable World" (Deležniki za celosten in trajnosten svet). Po napovedih organizatorjev bo to najkakovostnejši forum doslej, saj je udeležbo napovedalo okoli 250 političnih voditeljev iz vsega sveta, med njimi tudi voditelji iz skupine G20 in drugih pomembnih držav, vodje mednarodnih organizacij in ustanov ter predstavniki vodilnih svetovnih gospodarskih korporacij.


V štirih dneh foruma se bo zvrstilo okoli 360 panelov, ki so jih organizatorji razvrstili v šest vsebinskih sklopov: ekologija, ekonomija, družba, geopolitika, tehnologija in industrija. Rdeča nit razprav bo gradila na predpostavki, da smo danes priča eroziji mednarodne solidarnosti kot osnove globalnega upravljanja. Organizatorji foruma kot rešitev za ozdravitev razdeljenega sveta v razpravo ponujajo razmislek o potrebni spremembi miselnosti in obnašanja, saj se nobena posamezna institucija ali posameznik ne moreta sama spopasti z velikimi spremembami v svetu. Zato želi biti WEF tudi letos platforma za iskanje rešitev v neposrednem dialogu politike s poslovnim in akademskih svetom ter civilno družbo.

V razpravah bodo na 50. vrhu ponujena razmišljanja o najaktualnejših temah. Pričakujejo se razmišljanja in soočanja svetovnih voditeljev o globalnih geopolitičnih premikih. Soočena bodo tudi mnenja, kako se odzvati na podnebne izzive oziroma izzive, povezane z okoljem in gospodarstvom, in kako jih obravnavati na način, ki bo vzdržen; kako preoblikovati industrije, da bodo dosegle bolj trajnostne poslovne modele v času, ko nove politične, gospodarske in družbene prioritete spreminjajo trgovino in vzorce obnašanja; kako upravljati tehnologije, ki poganjajo četrto industrijsko revolucijo, da bodo koristne poslovnemu svetu in družbi, tveganja pa kar najmanjša; kako izobraževanje, zaposlovanje in podjetništvo prilagoditi demografskim, socialnim in tehnološkim trendom. Udeleženci foruma bodo obravnavali tudi aktualno dogajanje v Evropi – temu bodo posvečene razprave o prihodnosti Zahodnega Balkana in tudi razprava, posvečena gospodarski rasti in politični umeščenosti ter vlogi srednje in vzhodne Evrope.

Predsednik vlade bo imel kot razpravljavec še posebej izpostavljeno vlogo na panelu Odpiranje javnega sektorja umetni inteligenci, kjer bo med drugim predstavil vzpostavitev prvega mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco pod okriljem Unesca v Ljubljani. Aktivno bo sodeloval tudi na panelu, ki bo namenjen nadaljevanju strateškega dialoga o Zahodnem Balkanu, in panelu, namenjenem razpravi o strateški suverenosti EU. Pozornost bo namenil tudi panelu z naslovom Ustvarjanje rasti za srednjo in vzhodno Evropo ter panelu Geopolitična tveganja v nemirnem svetu.

PROGRAM
(program ni dokončen in se bo dopolnjeval z bilateralnimi srečanji)

Torek, 21. 1. 2020
Panel: Dialog o Zahodnem Balkanu
Nadaljevanje strateškega dialoga o Zahodnem Balkanu je ena ključnih pobud WEF. V okviru tega panela se bo razprava, v kateri bo kot eden od posebnih gostov sodeloval tudi predsednik vlade Šarec, osredotočila na vprašanje, kako z okrepljenim regionalnim sodelovanjem izboljšati ekonomsko okolje regije.

Panel: Ustvarjanje rasti za srednjo in vzhodno Evropo
Razprava bo obravnavala vprašanja, povezana z gospodarskimi razmerami v srednji in vzhodni Evropi, soočanje z izzivi korupcije, sprejemanjem odločitev, usmerjenih v spodbujanje trajnostne rasti in razvoja ter sposobnostjo prilagajanja gospodarstev novim gonilnim silam rasti, ki bodo tesno povezane s prehodom v nizkoogljično družbo.

Predsednik vlade Marjan Šarec se bo udeležil slavnostne večerje, ki jo ob 50. obletnici letnega zasedanja Svetovnega gospodarskega foruma prireja njegov ustanovitelj in izvršni predsednik prof. Klaus Schwab.

– Predsednik vlade Marjan Šarec se bo srečal s podpredsednikom Evropske investicijske banke (EIB) Alexandrom Stubbom
– Predsednik vlade Marjan Šarec se bo srečal s predsednikom Evropskega raziskovalnega sveta (ERC) prof. dr. Maurom Ferrarijem
– Predsednik vlade Marjan Šarec se bo srečal z generalno direktorico Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Kristalino Georgievo


Sreda, 22. 1. 2020
Panel: Odpiranje javnega sektorja umetni inteligenci
Predsednik vlade se bo kot razpravljavec udeležil razprave o priložnostih, ki jih umetna inteligenca ponuja vladam in javnemu sektorju za izboljšanje storitev za državljane ter pri upravljanju in iskanju rešitev na številnih področjih (od upravljanja prometa do izvajanja zdravstvene oskrbe). Panel bo obravnaval tudi izzive, predvsem s področja varovanja zasebnosti, ki jih umetna inteligenca prinaša.

Panel: Strateška suverenost EU
Okrogla miza bo obravnavala vprašanja, kako okrepiti kolektivno moč EU pri uveljavljanju vrednot, kot so multilateralizem, politična volja za skupni boj proti podnebnim spremembam in enotni trg, tudi v luči brexita. Razprava se bo dotaknila tudi vloge EU kot globalnega akterja.

Panel: Geopolitična tveganja v nemirnem svetu
Razprava bo naslavljala aktualno geopolitično realnost, v kateri se tekmovanje med državami in zapiranje v lastne interese krepita na račun sodelovanja. Ti trendi vplivajo tudi na kolektivno sposobnost učinkovitega odzivanja na varnostne izzive v mednarodni skupnosti kot tudi na pravila delovanja v ekonomski sferi oziroma odzivanja na ekonomske konflikte. Če k temu dodamo še izzive, povezane s kibernetskimi in hibridnimi grožnjami, se odprejo številna za izmenjavo stališč aktualna vprašanja o odpornosti ter sposobnosti prilagajanja in sodelovanja akterjev mednarodne skupnosti.


– Predsednik vlade Marjan Šarec se bo srečal s predsednikom Vlade Gruzije Giorgijem Gakhario


PROGRAM ZA MEDIJE
Torek, 21. 1. 2020
– ob 15.40 – izjava za medije (kongresni center)
Sreda, 22. 1. 2020
– ob 16.00 – izjava za medije (kongresni center)

Dodatne informacije za medije:
Nika Vrhovnik, svetovalka predsednika vlade za odnose z javnostmi (e-pošta: nika.vrhovnik@gov.si; mob: +386 51 610 555)