Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Marjan Šarec bo obiskal pripadnike slovenskih kontingentov na mednarodnih operacijah in misijah v Bosni in Hercegovini ter na Kosovu

do
Predsednik vlade Marjan Šarec bo z delegacijo 9. in 10. decembra 2019 obiskal pripadnike slovenskega kontingenta v BiH, ki delujejo v okviru operacije EUFOR Althea in Natovega poveljstva Sarajevo, ter pripadnike slovenskega kontingenta v operaciji KFOR na Kosovu. V okviru obiska se bo srečal tudi s poveljnikom sil EUFOR Althea, poveljnico Natovega poveljstva Sarajevo, poveljnikom sil KFOR in poveljnikom Regionalnega poveljstva Zahod.

S sogovorniki bo izmenjal poglede o varnostnih in splošnih razmerah na obeh operativnih območjih ter v širši regiji, o stanju v navedenih operacijah ter nadaljnjem sodelovanju Republike Slovenije v njih.

Ob robu

Predsednik vlade Marjan Šarec se bo med obiskom v BiH in na Kosovu seznanil s poslanstvom in nalogami slovenskih kontingentov v operaciji EUFOR Althea, Natovem poveljstvu Sarajevo in operaciji KFOR ter z razmerami na operativnih območjih, kjer kontingenta opravljata svoje dolžnosti.

Z visokimi vojaškimi predstavniki iz poveljniške strukture EUFOR Althea, Natovega poveljstva Sarajevo in KFOR bodo opravljeni pogovori o aktualnih varnostnih in splošnih razmerah v Bosni in Hercegovini in na Kosovu, stanju v operacijah EUFOR Althea in KFOR ter Natovem poveljstvu Sarajevo ter o slovenskem sodelovanju v teh strukturah.

Trajna stabilizacija, razvoj in napredek ter vključenost držav Zahodnega Balkana, vključno z BiH in Kosovom, v evro-atlantske integracije so v strateškem interesu Republike Slovenije. Skladno s tem se bosta podpora in zavezanost naše države omenjeni regiji še naprej odražali tudi v razmeroma obsežnem sodelovanju slovenskih pripadnikov v mednarodnih operacijah in misijah, ki potekajo na tem območju.

EU in Nato morata tudi v prihodnje ostati zavezana podpori BiH in Kosovu ter celotnemu Zahodnemu Balkanu. V skladu s tem Republika Slovenija zagovarja ohranitev vojaške prisotnosti sil EUFOR v BiH ter sil KFOR na Kosovu, saj te še vedno ohranjajo ključno varnostno-stabilizacijsko vlogo v teh državah. Kakršnokoli večje spreminjanje obsega, sestave in drže operacij EUFOR Althea in KFOR v prihodnje mora biti pogojeno z izpolnitvijo vseh ključnih pogojev, še posebej varnostnih.

Sodelovanje v operacijah EUFOR Althea in KFOR ter v drugih zavezniških entitetah na Zahodnem Balkanu ostaja ena od ključnih prioritet delovanja Republike Slovenije v mednarodnih operacijah in misijah. Vidno in prepoznavno vlogo v njih nameravamo z vzdrževanjem ustreznega vojaškega in civilnega prispevka ohraniti tudi v prihodnje, vse dokler bo to potrebno.

Program za medije:

Ponedeljek, 9. 12. 2019

Bosna in Hercegovina

- predstavitev poslanstva in nalog pripadnikov 40. slovenskega kontingenta v EUFOR

- sledi protokolarna slovesnost ob obisku predsednika Vlade RS Marjana Šarca v vojaški bazi Butmir pri Sarajevu  

- sledi srečanje predsednika Vlade RS Marjana Šarca s poveljnikom EUFOR generalmajorjem Reinhardom Trischakom in poveljnico Natovega poveljstva v Sarajevu (NHQ) generalmajorko Marti J. Bissell (fototermin za začetku)

- sledi izjava za medije

Kosovo

- protokolarna slovesnost ob obisku predsednika Vlade RS Marjana Šarca v vojaški bazi Film City Priština

- sledi srečanje predsednika Vlade RS Marjana Šarca s poveljnikom KFOR generalmajorjem Michelom Risijem (fototermin za začetku)

- sledi izjava za medije

- sledi srečanje s pripadniki 40. slovenskega kontingenta Slovenske vojske v KFOR in kratka video predstavitev

Torek, 10. 12. 2019

Kosovo

- uradni sprejem predsednika Vlade RS Marjana Šarca z vojaškimi častmi pred poveljstvom Večnacionalne bojne skupine Zahod (RC West)

- sledi srečanje predsednika Vlade RS Marjana Šarca s poveljnikom Večnacionalne bojne skupine Zahod (RC West) polkovnikom Danielom Pisanijem (fototermin za začetku)

- sledi poveljniški briefing predsednika Vlade RS Marjana Šarca s ključnim kadrom SVNKON 40 KFOR v Peći

- sledi srečanje in pozdravni nagovor predsednika Vlade RS gospoda Marjana Šarca pripadnikom 40. slovenskega kontingenta v KFOR

- sledi izjava za medije

- sledi odhod proti samostanu Dečani in srečanje s pripadniki Slovenske vojske

Dodatne informacije za medije: 
Nika Vrhovnik, svetovalka predsednika vlade za odnose z javnostmi (e-pošta: nika.vrhovnik@gov.si; tel. št.: +386 51 610 555)