Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Strojin v New Yorku na dogodku »Umetna inteligenca: tehnologija v službi človeštva; vzpostavljanje pravnih standardov«

do
New York
Državni sekretar Gregor Strojin bo danes v New Yorku moderator dogodka v okviru Mednarodnih pravnih dni 74. zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov pod naslovom »Umetna inteligenca: tehnologija v službi človeštva; vzpostavljanje pravnih standardov«, ki ga Slovenija organizira skupaj s Svetom Evrope ter UNESCO.

Namen razprave je kritični razmislek o izzivih in priložnostih, ki jih umetna inteligenca (AI) prinaša posameznikom in družbi. Poudarek bo dan obravnavi pravnih in etičnih vprašanj, ki spremljajo sedanjo in potencialno uporabo umetne inteligence v naši družbi, ter opredelitev potencialne poti za naprej. Gradila bo na že dosedanjem napredku predvsem Sveta Evrope na tem področju, kjer je bila že leta 2018 sprejeta Evropska etična listina o uporabi umetne inteligence v pravosodnih sistemih in njihovem okolju, ter v okviru katerega začenja delovati ad hoc odbor za umetno inteligenco CAHAI, ki bo pripravil oceno možnosti in elemente za morebiten pravni okvir regulacije na tem področju.

Dogodek je priložnost, da Slovenija sooblikuje politiko vzpostavljanja pravnih standardov in sistemov regulacije na področju umetne inteligence, ki je visoko na mednarodni politični agendi, dodatno pa dogodek prispeva k ugledu in promociji Slovenije tudi z vidika znanja in izkušenj (Institut Jožef Stefan).

Vabljeni k spremljanju neposrednega prenosa (pričetek ob 20. uri): http://webtv.un.org/