Skoči do osrednje vsebine

Polaganje venca k spominski plošči žrtvam v tržaški Rižarni

Predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec bo v četrtek, 24. oktobra 2019, ob 16. uri v imenu Republike Slovenije v Republiki Italiji ob dnevu spomina na mrtve položil venec k spominski plošči žrtvam v tržaški Rižarni, kjer bo tudi nagovoril navzoče.

V nadaljevanju slovesnosti bo položil venec in si ogledal mestni muzej v Rižarni – Museo della Risiera di San Sabba, kjer se bo vpisal v spominsko knjigo visokih gostov.

Začetek dogodka je ob 16. uri.

Lokacija: Rižarna (Via Giovanni Palatucci 5, Trst, Republika Italija)


Rižarna je velika stavba, zgrajena v času tik pred začetkom prve svetovne vojne, pri Sveti Soboti (San Sabba), v kateri so najprej luščili riž, takoj po kapitulaciji Italije leta 1943 pa sta bila tam ustanovljena zapor oziroma zbirno mesto za deportacijo v Nemčijo in skladišče za vse predmete, ki so jih odvzeli ujetnikom. Kmalu zatem je na tem mestu začelo delovati koncentracijsko taborišče. Leta 1944 so v notranjosti stavbe zgradili krematorijsko peč, v kateri so sežgali več tisoč ljudi. Rižarna je bila edino nacistično taborišče s krematorijem na tleh današnje Italije. Žrtve so bili po večini partizani, Slovenci, Hrvati, Furlani, judovske družine iz Trsta, Benetk ter istrskih mest in vasi, italijanski protifašisti in drugi nasprotniki režima.

Dodatne informacije za medije:
Nika Vrhovnik, svetovalka predsednika vlade za odnose z javnostmi (e-pošta: nika.vrhovnik@gov.si; tel. št.: +386 51 610 555)