Skoči do osrednje vsebine

V Postojni se jutri začenjajo VII. Bogatajevi dnevi zaščite in reševanja

do
Postojna bo med 17. in 19. oktobrom letos gostila prireditev Bogatajevi dnevi zaščite in reševanja. Bienalna prireditev s sloganom Življenja rešujemo, tokrat že sedma po vrsti, se bo na več točkah po središču Postojne začela jutri, v četrtek, 17. oktobra, ob 9. uri, medtem ko bo slovesnost z uradnim odprtjem v Gasilsko-reševalnem centru Postojna ob 16. uri. Največjo prireditev te vrste pri nas organizirata Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje ter Občina Postojna.

Dnevi zaščite in reševanja so največja prireditev v Sloveniji, na kateri se prebivalcem širšega območja predstavljajo enote Civilne zaščite, reševalne službe ter sistem varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami nasploh. Od leta 2005 jih vsako drugo leto v različnih mestih po državi organizira Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje v sodelovanju z lokalno skupnostjo. Tradicionalni dnevi zaščite in reševanja so že sedmi po vrsti in so jih poimenovali po nekdanjem dolgoletnem poveljniku Civilne zaščite Republike Slovenije Miranu Bogataju.

Letošnja prireditev je vsebinsko izjemno bogata. Na njej se bodo namreč v posebnem šotoru na 800 m2 površine predstavili vsi najpomembnejši organi, sile za zaščito, reševanje in pomoč ter druge domače in tuje službe in nevladne organizacije, ki so pri nas vključene v sistem varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. V drugem šotoru enake velikosti bo več kot 80 ponudnikov predstavilo opremo ter sredstva za zaščito, reševanje in pomoč. Različne dinamične predstavitve bodo na 2.700 m2 zunanjih površin, na njih pa se bosta med drugim predstavili tudi Policija in Slovenska vojska. Osrednje lokacije prireditve bodo Novi trg, območje Gasilsko-reševalnega centra Postojna, Zdravstvenega doma Postojna, Bolnišnice za ženske bolezni, Prečne ulice in Titovega trga.

V petek bo med 15. in 18. uro v ospredju dogajanja vaja državnega pomena Postojna 2019, na kateri bodo celovito preverili pripravljenost in odzivnost sil za zaščito, reševanje in pomoč na naravne in druge nesreče na lokalni in regionalni ravni. Vaja bo potekala s predpostavko močnega neurja, ki mu bodo na območju mesta in širše sledile različne verižne nesreče. Organizirana bo prikazno na več delovnih točkah, pri čemer bodo organizatorji vajo podrobneje predstavili ob 15. uri v Osnovni šoli Antona Globočnika.

Prav tako bo v petek v znamenju Dneva alpske konvencije, v okviru katere sodelujoče države skrbijo za varstvo naravne dediščine in trajnostni razvoj v Alpah, saj Slovenija letos konvenciji predseduje. Udeležence konvencije, ki bo v Hotelu Jama ob 9.30, bo nagovoril minister za okolje in prostor Simon Zajc. Na Atletskem stadionu Postojna bo istega dne med 15. in 16. uro tradicionalna prireditev Tek 112.

V soboto se bo med 8.30 in 15. uro na Atletskem stadionu Postojna na mednarodnem gasilskem tekmovanju v dveh disciplinah in štirih kategorijah pomerilo kar 80 ekip gasilcev. V istih urah bo na parkirišču ob Ulici 1. maja ob Zavodu Znanje Postojna potekalo 10. tekmovanje gasilskih enot širšega pomena.

Vse dni bodo na več lokacijah po Postojni potekale dinamične predstavitve, kar dvanajst strokovnih posvetov ter aktivnosti za ozaveščanje prebivalcev o pomenu osebne in vzajemne zaščite ter o ukrepih zaščite, reševanja in nudenja pomoči. Poseben prostor in dogajanje pa bosta tudi tokrat organizirana za mladino in otroke, za katere bo vse dni prireditve v Kulturnem domu Postojna po večkrat uprizorili lutkovno predstavo Pikec Ježek in gasilko Jež.

Zaključna slovesnost VII. Bogatajevih dni zaščite in reševanja, na kateri bodo razglasili najboljše ekipe obeh gasilskih tekmovanj, bo v soboto, 19. oktobra, ob 16. uri v Gasilsko-reševalnem centru Postojna.