Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Katič bo nevladnim organizacijam predala zloženke o pravicah žrtev kaznivih dejanj

do
Vojkova 1, Ljubljana
Konec marca 2019 je Državni zbor potrdil novelo Zakona o kazenskem postopku (ZKP), katere osnovni cilj je implementacija t. i. Direktive o žrtvah, vsebuje pa tudi druge pomembne rešitve, ki so povezane s prenosom odločb Ustavnega sodišča RS in Evropskega sodišča za človekove pravice, ter nekatere druge rešitve, ki so povezane z izzivi v praksi.

Z novelo ZKP-N se na področju žrtev uveljavlja kar nekaj sprememb, ki žrtev postavljajo v ospredje postopka.

1.oktobra 2019 se začnejo uporabljati določbe novele N Zakona o kazenskem postopku. V okviru delovne skupine je bilo oblikovano enotno besedilo zloženke za žrtve kaznivih dejanj. Ministrstvo za pravosodje je v sodelovanju z Ministrstvom za notranje zadeve te zloženke tudi oblikovalo in natisnilo v nakladi 110.000 izvodov v šestih jezikih.

V četrtek, 17. oktobra 2019, ob 14. uri bo ministrica za pravosodje Andreja Katič nevladnim organizacijam predala zloženke o pravicah žrtev kaznivih dejanj.

Ministrica Katič in predstavniki nevladnih organizacij bodo ob tem tudi na voljo medijem za izjavo (sejna soba, 1. nadstropje, Vojkova 1, Ljubljana).

Poleg tega bo ministrica Katič zloženke o pravicah žrtev kaznivih dejanj predala tudi Vrhovnemu sodišču in Državnemu tožilstvu.

Vljudno vabljeni!