Skoči do osrednje vsebine

ZPKZ Maribor - Čuza art dan

HOP Hostel Pekarna – razstava izdelkov ter MC Pekarna – koncert (Ob železnici 16, 2000 Maribor)
Spoštovani,

vabimo vas na odprtje razstave izdelkov iz delovne terapije in kulturno srečanje ČUZA ART DAN, ki ga organizira Zavod za prestajanje kazni zapora Maribor v sodelovanju z Mladinskim Kulturnim Kulturnim Centrom Maribor.

Dogodek bo potekal v četrtek 10. 10. 2019, ob 18. uri, v Hop Hostel Pekarni v Mariboru.

Javnosti želimo sporočiti, da v zaporu nastajajo številna ustvarjalna dela, ki navadno ne dosežejo luči svobode. Zato vas vabimo na kulturni dogodek, odprtje razstave izdelkov, ki so nastali v delovni terapiji zaporov Maribor. Poizkušali vam bomo pričarati osebne občutke zaprtih oseb ter vam dali priložnost, da si tudi sami naredite izdelek, kakršni nastajajo izpod rok posameznikov, vključenih v delovno terapijo.

Celotno srečanje bomo začinili s prijetnim druženjem ob zvokih mlade rokovske skupine Buržuazija.

Zaprte osebe imajo številne talente, ki na trgu delovne sile ne dobijo priložnosti za razvoj, predstavljajo pa pomembne aspekte človekove osebnosti in samopodobe. Ustvarjanje je aktivnost, v kateri ni zmagovalcev ali poražencev, pride iz nas samih in nas napolni z zadovoljstvom, radostjo ter nam vdahne smisel, tudi v težkih trenutkih.

Slogan dogodka je: USTVARJANJE NI OMEJENO S POMANJKANJEM SVOBODE.

V drugi polovici leta 2016 je Uprava RS za izvrševanje kazenskih sankcij začela z izvajanjem projekta »Razvoj delovnih kompetenc zaprtih oseb«, ki se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020. Naložbo sofinancirata Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada in Republika Slovenija. Namen projekta je uvedba in izvedba različnih programov za obravnavo zaprtih oseb s ciljem, da se zaprte osebe usposobi za življenje na prostosti s pridobivanjem delovnih kompetenc in hkrati z odpravo tveganj, ki pogojujejo ponavljanje kaznivih dejanj. V roku treh let je bilo v zaporu Maribor v delovne terapije vključenih 79 obsojencev.

Z dogodkom želimo ozavestiti javnost, da lahko povratništvo preprečimo le s sodelovanjem in sprejetostjo zaprtih oseb v družbo.

Prisrčno vabljeni!