Skoči do osrednje vsebine

Čista obala 2019

Strunjan
V soboto 21. 09. 2019 se bo odvijala deseta prostovoljna čistilna akcija slovenske obale ČISTA OBALA 2019 v organizaciji Inštituta za vode in Zavoda Tri niti, s podporo Ministrstva za okolje in prostor. Direkcija RS za vode akcijo podpira in pri njej sodeluje z odvozom in ravnanjem z zbranimi odpadki ter čiščenjem obalne linije že četrto leto zapored.

Koncesionar VGP Drava Ptuj poskrbi za odvoz zbranih odpadkov ter ravnanje z njimi, medtem ko se DRSV vsako leto akciji pridruži tudi z ekipo prostovoljcev za čiščenje.

Akcija poteka na območju vseh obalnih občin. Tudi to leto se izvaja v sklopu največje svetovne prostovoljne čistilne akcije obal, morij in jezer - International Coastal Cleanup Day (ICC), ki med čiščenjem zbira tudi podatke o količinah in tipu zbranih odpadkov.

Po dopoldanskem čiščenju je za prostovoljce organizirana pogostitev in druženje na plaži Strunjan.

Čistilna akcija bo potekala na področju obalnih občin in so zaradi same organizacije prijave obvezne. Zato se naj vsi prostovoljci na akcijo prijavijo najkasneje do 19.9.2019 na email: uros.robic@izvrs.si.

Več informacij: https://www.facebook.com/events/411759119665938/

Letošnja edicija poteka pod sloganom “Z MANJ NAREDIMO VEČ” zato so prostovoljci in vsi sodelujoči vabljeni, da s seboj prinesejo 1 - 3 predmete, ki jih bodo pod vodstvom Centra uporabnih predmetov Izola izmenjali na izmenjevalnici na plaži Strunjan.

Sicer pa kot vsako leto dogodek sledi načelom ZERO WASTE – brez odpadka, in k temu poziva tudi vse sodelujoče.

Z udeležbo na akciji udeleženci iz naravnega okolja odstranijo odpadke in s tem preprečijo nadaljnjo drobljenje ali fragmentacijo plastike na manjše delce. S tem se preprečuje nastanek dodatne mikroplastike, ki jo je skoraj nemogoče odstraniti iz okolja.

Statistika čistilne akcije Čista obala 2008 – 2019

Skupno število udeležencev

933

Skupno število zbranih odpadkov:

101.433

Skupna teža zbranih odpadkov:

2.277 kg

Skupna dolžina očiščene obale:

69.800 metrov