Skoči do osrednje vsebine

Načelniki generalštabov vseh zavezniških vojsk se bodo septembra srečali v Ljubljani

do
Republika Slovenija in Slovenska vojska bosta med 13. in 15. septembrom 2019 v Ljubljani gostili konferenco Vojaškega odbora Nata v sestavi načelnikov generalštabov vseh zavezniških vojsk in najvišjih vojaških predstavnikov zveze Nato. Namen konference je, da omogoči načelnikom in strateškim poveljnikom razpravo o aktualnih temah na obrambno-varnostnem področju, pomembnih za zavezništvo v okviru ohranjanja miru in varnosti.

Predsedujoči Vojaškemu odboru Nata Air Chief Marshal Sir Stuart Peach bo vodil konferenco ob gostiteljici načelnici Generalštaba Slovenske vojske generalmajorki Alenki Ermenc in podpori svojih strateških poveljnikov. Ključne teme pogovorov konference bodo misije, operativno delovanje, ohranjanje pripravljenosti in odvračalne drže zavezništva ter izgradnja koncepta bojevanja v sodobnem varnostnem okolju, ki bo sposobno odgovoriti na sodobne varnostne izzive.

Organizacija in izvedba konference je nacionalni projekt, pri katerem bo sodelovalo več kot 600 sodelujočih iz Slovenske vojske ter drugih vladnih in nevladnih institucij Republike Slovenije. Pričakuje se več kot 400 udeležencev konference, med katerimi bo okoli 150 visokih gostov. Nastanitev udeležencev in sama konferenca bo v Grand hotelu Union. Udeleženci bodo v času konference obiskali tudi druge kraje po Sloveniji.

Konferenco gostimo v simbolnem letu, ko v Republiki Sloveniji praznujemo 15. obletnico vstopa v evro-atlantske povezave, severnoatlantsko zavezništvo pa je dopolnilo 70 let svojega delovanja.

Cilj organizatorjev in gostiteljev konference je promocija Republike Slovenije in Slovenske vojske kot kredibilne partnerice zavezništva in nepozabne turistične destinacije, v katero se bodo gostje znova in znova radi vračali.

Spletna stran MCC 2019