Skoči do osrednje vsebine

Predstavitev zbornika in odprtje muzejske zbirke ob 60-letnici ZPKZ Dob pri Mirni

ZPKZ Dob pri Mirni, Slovenska vas 14
V torek, 10. septembra 2019, bomo na Upravi RS za izvrševanje kazenskih sankcij obeležili 60-letnico Zavoda za prestajanje kazni zapora Dob pri Mirni. Ob tej priložnosti vas vljudno vabimo na predstavitev zbornika in odprtje muzejske zbirke, ki bo potekala ob 13. uri, v dvorani upravnega dela zavoda Dob.

Na slovesnosti bo zbrane nagovorila ministrica za pravosodje Andreja Katič.

Zavod za prestajanje kazni zapora Dob pri Mirni je naš največji zapor, namenjen prestajanju zapornih kazni za polnoletne moške obsojence z območja vseh sodnih okrožij v Republiki Sloveniji, ki so obsojeni na kazen zapora daljšo od leta in pol. Zavod deluje na območju dvorca Dob, katerega začetki segajo v 17. stoletje. Leta 1957 se je na tem mestu z ustanovitvijo Kazensko-poboljševalnega doma Dob pri Mirni začela gradnja osrednjega moškega zapora v državi, ki je trajala več let. Zapor na Dobu je tako eden redkih namensko grajenih objektov za izvrševanje zaporne kazni pri nas.

Sodelavci zavoda Dob so zbrali pestro gradivo, predstavljeno v zborniku, v katerem se odraža 6. desetletij delovanja zapora. Zbornik bogatijo tudi arhivsko slikovno gradivo in osebna pričevanja nekdanjih zaposlenih v zavodu. V muzejski zbirki bodo predstavljene vsebine od zgodovinskega razvoja izvrševanja kazni, razvoja kazenske zakonodaje in kazensko poboljševalnih zavodov po letu 1945, do predstavitve današnjega zavoda Dob in uprave kot celote. Zbirki bodo poseben pečat dali razstavljeni eksponati.

Prosimo, če lahko svojo prisotnost zaradi lažje organizacije dogodka potrdite na elektronski naslov: pr.ursiks@gov.si.