Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade bo nagovoril prisotne na državni proslavi ob 100. obletnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom

Predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec bo v soboto, 17. avgusta 2019, nagovoril prisotne na državni proslavi ob 100. obletnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom.

Združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom je od leta 2006 slovenski državni praznik, ki ga praznujemo 17. avgusta. Po koncu prve svetovne vojne je Pariška mirovna konferenca soglašala, da Prekmurje pripade Kraljevini Srbov, Hrvatov in Slovencev, s tem pa so bili prekmurski Slovenci po 900 letih znova združeni z matičnim narodom. Del Prekmurcev, Porabski Slovenci, pa je ostal pod Madžarsko, saj je bila za mejo določena razvodnica med Muro in Rabo. Jugoslovanska vojska je brez boja oblast na ozemlju Prekmurja prevzela 12. avgusta in jo pet dni pozneje17. avgusta 1919 na ljudskem zborovanju v Beltincih, kjer se je zbralo več kakor 20.000 ljudi, predala civilnemu upravitelju. To dejanje, za katero so zaslužni številni prekmurski domoljubi,  je eden od pomembnih zgodovinskih gradnikov današnje ozemeljske in narodnostne  celovitosti Republike Slovenije.

Lokacija: pri gradu v Beltincih (Ravenska cesta 8, 9231 Beltinci)
Dogodek se začne ob 20.30.

Dodatne informacije za novinarje:
Luka Schnabl, svetovalec predsednika vlade za odnose z javnostmi (e-pošta: luka.schnabl@gov.si; mob. tel. +386 30 423 499)