Skoči do osrednje vsebine

Državna proslava ob 100. obletnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom

Državna proslava ob 100. obletnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom bo potekala v soboto, 17. avgusta 2019, za začetkom ob 20.30, pred gradom v beltinskem parku. Slavnostni govornik na proslavi bo predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec.

Avtor koncepta in režiser Primož Ekart ter soavtor scenarija Dušan Šarotar sta tematske poudarke državne proslave utemeljila na treh vsebinskih pojmih, ki tvorijo tudi naslov umetniškega dela proslave: Reka. Pesem. Gravitacijski valovi. Avtor koncepta in režiser Primož Ekart ter soavtor scenarija Dušan Šarotar sta tematske poudarke državne proslave utemeljila na treh vsebinskih pojmih, ki tvorijo tudi naslov umetniškega dela proslave: Reka. Pesem. Gravitacijski valovi. 

Reka: Prekmurje je pokrajina z izjemnimi naravnimi danostmi, med katerimi je panonska reka tista, ki s svojimi zavoji oblikuje in naslavlja prav poseben del prekmurske duše in prekmurskega značaja. To je reka, ki označuje naravno mejo Prekmurja in ga istočasno povezuje s svetom.

Pesem: skozi stoletja so Prekmurci in prekmurstvo obstali zaradi jezika, umetnosti in znanosti. Svoj jezik so utrjevali s pomočjo pisane in tiskane besede. Prekmurje je duhovno bogata pokrajina, polna intelektualnih in umetniških presežkov. V pesmi je sublimirana vsa ustvarjalnost prekmurskih umetnikov. Umetnost pa je moč, ki ljudi povezuje.

Gravitacijski valovi: leta 2017 je znanstveni svet zatreslo izjemno znanstveno odkritje – prvič v zgodovini so znanstveniki zaznali in opazovali gravitacijske valove, ki so nastali ob trčenju in zlitju dveh nevtronskih zvezd. Gravitacijski in svetlobni valovi, ki so nastali ob trčenju, so povezali znanstvenike v globalni projekt, kakršnemu v astrofiziki doslej še nismo bili priča. Pri projektu je sodelovala tudi prekmurska astrofizičarka dr. Andreja Gomboc.

Zgodba, ki jo bodo pripovedovali, je zgodba o Prekmurju 21. stoletja in obenem tudi zgodba o povezanosti. V njej je namreč zelo pomembno tudi to, da je bilo Prekmurje že od nekdaj izrazito večetnična, večverska, večjezična in potemtakem resnično večkulturna pokrajina. Takšno  je postalo in ostalo tudi zaradi medsebojne povezanosti svojih prebivalcev. Ko se je pred stotimi leti povezalo z novonastalo državo, je s svojo večkulturnostjo nanjo nedvomno vplivalo. Prekmurci s svojo zgodovino dokazujejo, da se prav vse da, in v tem duhu se bo proslava ob stoti obletnici združitve tudi zaključila.

V umetniškem programu bodo nastopili Vlado Kreslin in Mali bogovi, Policijski orkester, igralci Anita Gregorec, Nataša Horvat, Irena Varga, Vladimir Vlaškalić in Tjaša Železnik, Vokalna skupina BeleTinke, pevka Juneshelen – Nina Šardi, glasbeniki Rihard Zadravec, Igor Vićentić, Petra Vidmar, Nejc Avbelj in Marko Kragelnik, plesalka Leja Jurišić, izvajalci parkoura Sandi Banović, Matej Kelemen in Jon Natanael Muhovič, Mladinski pevski zbor OŠ Beltinci in Mladinski pevski zbor OŠ III Murska Sobota. Na proslavi bodo sodelovali tudi zastavonoše, praporščaki in nosilci bojnih zastav Slovenske vojske, Slovenske policije ter veteranskih in domoljubnih društev.

Avtorja videoprojekcij sta Luka Dekleva in Matjaž Mrak, scenografija je delo Vasilije Fišer, svetlobo oblikuje Andrej Hajdinjak, kostumografijo pa Belinda Radulović – BER BEL.

POMEMBNO ZA MEDIJE

Predstavniki medijev boste za spremljanje slovesnosti potrebovali akreditacijo, zato vas prosimo, da se akreditirate preko spletnega akreditacijskega sistema Urada vlade za komuniciranje: http://akreditacije.ukom.gov.si/aktualni-dogodki/ 

Akreditirate se lahko od srede, 7. avgusta, do srede, 14. avgusta do 15. ure.

Akreditacije boste lahko prevzeli v petek, 16. avgusta, med 10. do 12. uro na Uradu vlade za komuniciranje (Gregorčičeva 25, Ljubljana) ali v soboto, 17. avgusta, na kraju dogodka.

Zaradi krajšega preventivnega varnostnega pregleda vas prosimo, da na prizorišče proslave pridete pravočasno, najkasneje do 19.30. 

V Beltincih in okolici bo v soboto zaradi izvedbe državne proslave in drugih prireditev veljal poseben prometni režim. Prosimo vas, da upoštevate navodila oziroma usmeritve policije in redarjev. 

Za obiskovalce bo od 15. ure odprto parkirišče P2, od 18. ure pa tudi parkirišči P1 in P3. Z vseh parkirišč bo organiziran avtobusni prevoz do prireditvenega prostora. Avtobusi bodo v obe smeri vozili oziroma krožili ves čas. Zadnji avtobusni prevoz bo organiziran v noči na nedeljo ob enih zjutraj.

Parkirišča:

P1 Regionalna cesta R3-729/4207 Beltinci - Lipa

P2 Kolesarski stezi ob R2-443/0321 (Beltinci - Odranci) 

P3 Kolesarska steza ob R2-443/0320 (od izvoza iz AC - Beltinci)