Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade slavnostni govornik na Menini planini ob 74. obletnici legendarnega preboja partizanov iz sovražnikovega obroča

Predsednik vlade Marjan Šarec bo v soboto, 6. julija 2019, ob 11. uri, nagovoril zbrane na spominski slovesnosti ob 74. obletnici legendarnega preboja partizanov iz sovražnikovega obroča.

Letos mineva 74 let od srečnega preboja partizanskih enot iz okupatorjevega obroča, s katerim je hotel sovražnik dokončno obračunati s IV. operativno cono na Menini planini. Okoli 450 partizanom, ki so bili že izmučeni od hude zime in pomanjkanja hrane ter orožja, se je po več poskusih uspelo v noči na 16. marec 1945 v gosti megli in izjemno visoki snežni odeji skozi opuščeno drčo za spravilo lesa izmuzniti sovražnikovim enotam, ki so štele okoli 12.000 vojakov. Dogodek velja za eno največjih ukan slovenskih partizanov v času druge svetovne vojne.

Spominska slovesnost pri planinskem domu na Menini planini (Menina 1, 3342 Gornji Grad) se bo začela ob 11. uri.

Dodatne informacije za medije: Luka Schnabl, svetovalec predsednika vlade za odnose z javnostmi (e-pošta: luka.schnabl@gov.si; tel. št.: +386 30 423 499)