Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade na 100. obletnici ILO

Ženeva, Švica
Predsednik vlade Marjan Šarec bo v okviru obeležitve 100. obletnice Mednarodne organizacije dela (ILO) nastopil na posebnem zasedanju (t. i. Visokem segmentu) ILO v Ženevi.

Predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec se bo ob 100. obletnici Mednarodne konference dela udeležil visokega segmenta konference v Ženevi.

V Ženevi bo med 10. in 21. junijem 2019 potekalo 108. redno zasedanje Mednarodne konference dela (MKD), ki se je vsako leto udeležujejo članice Mednarodne organizacije dela (MOD) v tripartitni sestavi predstavnikov vlad, organizacij delodajalcev in delojemalcev. Letošnja MKD je posebnega pomena, saj bo obeležila stoletnico obstoja in delovanja MOD, ki v svetu mednarodnih organizacij velja za edinstven primer, in sicer tako po svoji dolgoživosti kakor tudi po svoji strukturi.

V okviru visokega segmenta letošnje MKD bo konferenco 11. junija nagovoril predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec. Ob robu zasedanja se bo predsednik vlade srečal tudi z generalnim direktorjem Mednarodnega urada za delo Guyem Ryderjem.

Predsednik vlade bo v okviru svojega obiska v Ženevi opravil pogovor z Michelle Bachelet, visoko komisarko za človekove pravice. Obiskal bo tudi Evropsko organizacijo za jedrske raziskave (CERN), kjer se bo srečal z generalno direktorico CERB Fabiolo Gianotti in slovenskimi znanstveniki, ki delujejo v tej organizaciji.

Nagovor predsednika vlade je predviden ob cca 17.15, govor pa lahko spremljate na povezavi https://www.ilo.org/global/lang--en/index.htm

Zasedanje MKD bo posvečeno predvsem razpravi o prihodnosti dela, ki predstavlja osrednjo pobudo MOD ob njeni stoletnici. V okviru zasedanja konference bosta potekali oblikovanje in sprejetje deklaracije ob stoletnici MOD. Temeljni cilj dokumenta je opredeliti vlogo MOD v prihodnjem stoletju in nasloviti ključne izzive prihodnosti dela. Prav tako bo v okviru konference potekala razprava o nasilju in nadlegovanju v svetu dela z namenom sprejema konvencije, dopolnjene s priporočilom. Organizirani bodo tudi panelne razprave in dogodki na temo prihodnosti dela ter ostalih pobud ob stoletnici MOD.

Zasedanja se bo kot vsako leto udeležila tudi slovenska tripartitna delegacija. Slovenija močno podpira prizadevanja MOD in njenih konstituentov. Slovenija se bo zavzemala za oblikovanje ter sprejem ambiciozne deklaracije ob stoletnici MOD, ki bo ponovno potrdila njen mandat in temeljna načela ter jasno opredelila njeno vlogo v prihodnjem stoletju. Po mnenju Slovenije je vloga MOD ostati ključni mednarodni forum za obravnavanje in reševanje globalnih ter aktualnih vprašanj v hitro spreminjajočem se svetu dela, zaznamovanem s hitrim tehnološkim napredkom in demografskimi izzivi. Temeljna načela MOD, oblikovana že pred stoletjem, pa ostajajo enako aktualna in ključnega pomena za oblikovanje prihodnosti dela, ki bo delovala v dobrobit vseh. Dokument torej predstavlja pomembno priložnost za določitev globalnih okvirnih smernic za prihodnost dela, ki temeljijo na pristopu, osredotočenem na človeka.

Kot vodja delegacije se bo 108. zasedanja MKD udeležila tudi ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti mag. Ksenija Klampfer, ki bo na plenarnem zasedanju podala govor na poročilo Globalne komisije za prihodnost dela.

Dodatne informacije za medije: Nika Vrhovnik, svetovalka predsednika vlade za odnose z javnostmi (e-pošta: nika.vrhovnik@gov.si; mob. tel. +386 51 610 555)