Skoči do osrednje vsebine

10. konferenca slovenskih znanstvenikov in gospodarstvenikov iz sveta in Slovenije

Predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec bo v četrtek, 24. oktobra 2019, ob 14. uri na Inštitutu Jožefa Stefana v Ljubljani nagovoril udeležence na jubilejni X. konferenci slovenskih znanstvenikov in gospodarstvenikov iz sveta in Slovenije.

X. konferenco slovenskih znanstvenikov in gospodarstvenikov iz sveta in Slovenije pripravlja Svetovni slovenski kongres (SSK). Osrednje programske točke konference so:

  • Razvoj globalne ekonomije – meje in vplivi na družbo
  • Tehnološke perspektive in izzivi sodobnega gospodarstva
  • Predstavitev dosežkov slovenskih znanstvenikov in gospodarstvenikov doma in po svetu
  • Podnebne spremembe in ekologija – vplivi na gospodarstvo

Svetovni slovenski kongres deluje kot društvo za spodbujanje slovenstva in povezovanje Slovencev. Slovenska konferenca Svetovnega slovenskega kongresa je bila ustanovljena na občnem zboru 22. marca 1990 v Ljubljani, in sicer na pobudo, ki jo je 4. septembra 1989 dal na Opčinah pri Trstu ustanovljeni Iniciativni odbor Svetovnega slovenskega kongresa, tedaj pod imenom Svetovni slovenski kongres – Odbor za Republiko Slovenijo, pozneje pod imenom Svetovni slovenski kongres – Konferenca za Republiko Slovenijo.

Osnovni namen Svetovnega slovenskega kongresa je: povezovanje in združevanje Slovencev v matični državi in Slovencev v zamejstvu kot njihovem naselitvenem prostoru ter Slovencev, razseljenih po svetu, v celovito narodno skupnost.

Prireditev se bo začela ob 14. uri na Institutu Jožef Stefan (Jamova cesta 39, Ljubljana).

Dodatne informacije za medije:

Nika Vrhovnik, svetovalka predsednika vlade za odnose z javnostmi (e-pošta: nika.vrhovnik@gov.si; tel. št.: +386 51 610 555)