Skoči do osrednje vsebine

Vabilo k sodelovanju pri oblikovanju besedila predloga evropske uredbe »Akt o čipih«

Rok za prijavo je potekel.

Na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo vabimo vse zainteresirane, ki delujete v oskrbovalni verigi polprevodnikov, k sodelovanju pri oblikovanju predloga uredbe »Akt o čipih«. Nacionalni predstavniki v Svetu EU bodo lahko z vašo pomočjo tako ustrezno in celovito zastopali interese Slovenije. Skupaj z vami želimo preveriti ustreznost predlaganega besedila uredbe in podporo predlaganim rešitvam ter identificirati morebitne alternativne rešitve in konfliktne vsebine. Na ta način se lahko izognemo negativnim vplivom, ki jih uredba lahko prinese našemu gospodarstvu.

Težavni se nam zdijo predvsem deli uredbe, ki se navezujejo na kazni in globe, ki lahko doletijo predstavniška združenja podjetij ali podjetja, ki poslujejo v oskrbovalni verigi polprevodnikov. To se lahko zgodi, če podatkov, ki jih v uredbi zahteva Evropska komisija, podjetja ne predložijo v predpisanem roku, ali pa predložijo nepravilne, nepopolne ali zavajajoče podatke. Globe so namreč lahko visoke tudi do 300.000 evrov.

Kot problematične vidimo tudi periodične denarne kazni, zagrožene za določene vrste obratov, ki jih uvaja uredba, ki ne bodo izpolnjevali obveznosti dajanja prednosti proizvodnji izdelkov, pomembnih v času krize.

Ko bodo pogajanja zaključena in bo evropska uredba »Akt o čipih« sprejeta, se bo pričela neposredno uporabljati v nacionalnem pravnem redu, s tem pa bo imela neposreden vpliv na deležnike.

Razpored zasedanj delovnih skupin in njihova vsebina za prihodnje mesece žal nista znana veliko časa vnaprej, zato predvidevamo, da se bomo morali pri zbiranju komentarjev oziroma posvetovanjih odzivati hitro. Prosimo vas za razumevanje in se že vnaprej zahvaljujemo za vaše hitre odzive.  

Vse, ki bi želeli sodelovati pri sooblikovanju besedila predloga uredbe »Akt o čipih«, prosimo, da nam najkasneje do petka, 27. maja 2022, pišete na naslov: polona.koves@gov.si. V sredo, 1. junija 2022, ob 10. uri bomo organizirali uvodni sestanek z vsemi zainteresiranimi, kjer bomo med drugim predstavili tudi nadaljnji postopek sodelovanja. Prosimo vas, da se pred uvodnim sestankom seznanite s:

Kontakt

Vse, ki bi želeli sodelovati pri sooblikovanju besedila predloga uredbe »Akt o čipih«, prosimo, da nam najkasneje do petka, 27. maja 2022, pišete na naslov: polona.koves@gov.si.