Skoči do osrednje vsebine

Nagrada Max van der Stoel za izjemne dosežke na področju izboljšanja položaja narodnih manjšin

Rok za prijavo je potekel.

Nagrada Max van der Stoel je priznanje posameznikom in organizacijam za izjemne dosežke pri izboljšanju položaja in pravic narodnih manjšin v sodelujočih državah OVSE.

V sodelovanju z Visokim komisarjem OVSE za narodne manjšine nagrado podeljuje Ministrstvo za zunanje zadeve Nizozemske v spomin na nizozemskega državnika Maxa van der Stoel. Z iniciativo se hkrati spodbuja prizadevanja sodelujočih držav OVSE za krepitev položaja in pravic narodnih manjšin.

K sodelovanju vabimo kandidate (posameznike, skupine, organizacije civilne družbe in druge), ki izkazujejo izjemne dosežke na področju izboljšanja položaja in pravic narodnih manjšin v Republiki Sloveniji.

Prijavo za sodelovanje skupaj z natančnim opisom svojega izjemnega delovanja pri izboljšanju položaja narodnih manjšin posredujte Ministrstvu za zunanje zadeve RS do vključno 31. marca 2022 na e-naslov gp.mzz@gov.si. Vljudno prosimo, da prijave ne presegajo 200 besed.

Ministrstvo bo na podlagi kriterijev za sodelovanje izbrano nominacijo pravočasno posredovalo uradu Visokega komisarja OVSE za narodne manjšine, kjer bo mednarodna žirija opravila dokončen izbor.

Leta 2020 je nagrado prejel irski nevladni center Pavee Point Traveller & Roma Center, leta 2018 pa skupina dijakov srednje šole v mestu Jajce v Bosni in Hercegovini.

Več informacij o podeljevanju je dosegljivih na spletni strani OVSE.