Skoči do osrednje vsebine

GEOPARK - CENTER ZA OBISKOVALCE

Rok za prijavo je potekel.

Vhod v center za obiskovalce je dokaj skrit, zato je predvidena nekoliko opaznejša rešitev, da pritegne pogled in tako vzbudi zanimanje. V tem smislu vhod služi hkrati kot nekakšen reklamni pano. Rešitev vhoda mora torej zadovoljiti tri funkcije: označevalno, promocijsko ter funkcijo zastora, da prekrijemo obstoječo konstrukcijo neuglednega stopnišča.

V kolikor bi bil vhod v barvnih odtenkih okolice ter bi tudi slogovno nadaljeval jezik okolice, ga ne bi opazili, kar pomeni, da naloga ne bi bila opravljena. V prostor bi postavili še en element, ki pa ne bi opravljal svoje funkcije. Hkrati bi posnemanje arhitekturnih linij na tem območju sicer resda delovalo nemoteče za ta prostor, bi pa utegnilo delovati kot lažna kulisa, nekaj kar se pretvarja, da je nekaj, kar to v resnici ni, kar pa ustreza definiciji kiča.

Predlaga se torej sodobna rešitev poudarjenega vhoda, ki ne skriva svojega časa nastanka in z arhitekturo preteklosti vzpostavlja simultani kontrast, s čimer en drugega poudarjata (kot da bi postavili sodoben kip brez podstavka in čistih linij na rustikalno mizico v nekem od preteklih dekorativnih slogov - opazili bi tako mizico kot kip). Oznake za slepe in slaboviden naj bi se vile od potke do vhoda v obliki krogov (kapljic iz razpoznavnega znaka geoparka). Predlaga se dve oznaki za turistično-informacijski center. Ena naj bi bila na robu stavbe, da je tako vidna iz obeh smeri prihoda, druga pa naj bi bila nameščena neposredno nad vhodom, da je ne dvoumno, kje je vhod (sicer bi utegnila biti zmeda, saj bi se obiskovalci skoraj zagotovo usmerili na prva vrata v stavbi, ki jih zagledajo). Predlaga se tudi posebna označba infomata (zaslona na dotik), da obiskovalci vedo, kaj naj bi bilo na tem vhodu ter da dobijo informacijo, da je aparatura dostopna in delujoča 24 ur.

Avla je v grobem razdeljena na tri dele:
1) vhodni / promocijski del, kjer se nahajajo publikacije na temo promocije območja,
2) izobraževalni del, kjer se nahaja velik pregledni zemljevid in zaslon na dotik, ki omogoča vpogled v projekt, del katerega je Center za obiskovalce Geoparka Idrije ter
3) prodajni del z vitrinami in policami ter kavčem za počitek in listanje promocijskih publikacij.

Vez med temi deli predstavlja pult, ki služi kot info pult in prodajni pult. Za pultom na steni naj bi bila pritrjena mreža, ki omogoča razstavljanje določenega blaga (npr. majice), plakatov...
TLAK: Epoksi tlak v srednje sivem odtenku.
STENE: Zemeljsko rdeča (vez med logotipom, vhodom in razstavo)

Pisarna se opremi po želji. Mogoča je uporaba manjše od miz, ki so na voljo, predlaga se še kakšna omara ter poleg nje na steni mreža s kljukicami, ki se jih po potrebi dodaja, in sicer za potrebo garderobe.

TLAK: Epoksi tlak v srednje sivem odtenku.
STENE: Zemeljsko rdeča (pisarna je zaradi steklenih sten na nek način del avle, zato se je barvo ne loči)

Sanitarije
TLAK: Epoksi tlak v srednje sivem odtenku.
STENE: Fini omet brez beljenja, zgolj lakiran v mat polmat zidni zaščiti, ki omogoča zaščito pred vodo in omogoča brisanje površin sten v kombinaciji z zemeljsko rdečo mat keramiko na območjih toaletnih školjk ter pisuarjev (torej v zaprtih delih toaletnih rostorov).
Projekt vključuje še ostale elemente razstave, navedene v popisu.

Več na portalu javnih naročil

Iskalnik