Skoči do osrednje vsebine

Javni natečaj za napotitev na EU dolgoročno opazovanje predsedniških volitev v Vzhodnem Timorju (marec 2022)

Rok za prijavo je potekel.

Evropska komisija je objavila poziv za napotitev 26 dolgoročnih opazovalcev na opazovanje predsedniških volitev v Vzhodnem Timorju, predvidenih za mesec marec 2022 (z možnim drugim krogom aprila).

Vsaka država lahko predlaga največ 3 dolgoročne opazovalce (LTO), od teh je lahko 1 brez izkušenj z dolgoročnim opazovanjem volitev. Kratkoročni opazovalci za to misijo niso predvideni.

Kandidati morajo imeti odlično znanje angleškega in portugalskega jezika (na ravni C-1).

Kandidati za dolgoročno opazovanje volitev morajo imeti  najmanj dvakratne izkušnje iz mednarodnega opazovanja volitev ali iz osrednje ekipe misije ali ustrezno usposabljanje.

Prednost so predhodne izkušnje v državi ali regiji ter predhodno delovanje v mednarodnih misijah oz. v podobnih pogojih.

Za dolgoročne opazovalce je predvidena prisotnost v Vzhodnem Timorju med 20. februarjem in 7. aprilom 2022 oz. 27. aprilom 2022 (v primeru drugega kroga predsedniških volitev).

Opazovalci morajo biti pripravljeni težke bivalne pogoje na nekaterih območjih v državi, zato morajo biti v odlični fizični kondiciji. Priporoča se, da se kandidati, ki imajo kronične bolezni, zaradi katerih lahko razvijejo resne zaplete ob okužbi s covidom, posvetujejo z zdravnikom. Zelo je priporočeno cepljenje proti covid-19.

Kandidati morajo biti na razpolago za obdobje celotne misije.

Kandidati morajo dobro obvladati delo z računalnikom in poznati različne programe. Vse ostale podrobnosti so v prilogah.

Vse stroške krije EU, ki tudi opravi dokončni izbor opazovalcev.

Postopek prijave za mesta opazovalcev: kandidat do 13. januarja 2022 na elektronski naslov napotitve.mzz@gov.si pošlje dopis/elektronsko sporočilo z najavo kandidature. V primeru, da je kandidat zaposlen v javnem sektorju, naj prijavi priloži tudi pisno soglasje predstojnika organa (v kolikor bo napoten na službeno pot). Kandidati se morajo nujno elektronsko registrirati preko spletne strani EU. V primeru, da je kandidat že registriran, mora vseeno posodobiti svoj obrazec (CV), vključno z motivacijsko izjavo.

Zainteresirani kandidati in kandidatke naj poleg spoštovanja usmeritev Evropske komisije o posvetovanju s svojim osebnim zdravnikom glede zdravstvenega stanja (še posebej če imajo kronične bolezni, ki bi lahko otežile morebiten potek covid-19)  ter upoštevanja priporočila poizvedovalne misije glede cepljenja upoštevajo tudi, da s prijavo sprejemajo in se v polnosti zavedajo možnosti, da se v primeru izbora in napotitve na misijo opazovanja volitev lahko okužijo s covid-19.

Veljavne bodo le kandidature, ki bodo posredovane na EU preko Ministrstva za zunanje zadeve. Postopek izbire kandidatov za nominacijo v EU opazovalno misijo bo potekal v skladu z določili Zakona o napotitvi oseb v mednarodne civilne misije in mednarodne organizacije. Kandidat mora obvezno predložiti pisno poročilo o opravljenem opazovanju volitev v treh dneh po vrnitvi z misije in ga posredovati na isti naslov s pripisom "za Medresorsko komisijo za napotitev oseb v misije in mednarodne organizacije".

Evropska komisija je objavila tudi razpis za mesto namestnika vodje opazovalcev  ter za člane osrednje ekipe. Prijaviti se je mogoče neposredno na Evropsko komisijo do 10. januarja 2022.