Skoči do osrednje vsebine

Javni natečaj za napotitev na EU dolgoročno in kratkoročno opazovanje regionalnih in občinskih volitev v Venezueli, 21. novembra 2021

Evropska komisija je objavila poziv za napotitev 62 dolgoročnih in 34 kratkoročnih opazovalcev na opazovanje regionalnih in občinskih volitev v Venezueli, ki bodo potekale 21. novembra 2021.

Vsaka država lahko predlaga največ 3 dolgoročne in največ 3 kratkoročne opazovalce, od tega enega dolgoročnega opazovalca brez izkušenj z dolgoročnim opazovanjem.

Za dolgoročne opazovalce je predvidena prisotnost v Venezueli med 19. oktobrom in 2. decembrom 2021, za kratkoročne opazovalce pa med 15. in 25. novembrom 2021.

Kandidati morajo imeti odlično znanje angleškega in španskega jezika (na ravni C1- možno je telefonsko testiranje znanja jezika) in najmanj dvakratne izkušnje iz mednarodnega opazovanja volitev ali iz osrednje ekipe misije ali ustrezno usposabljanje.

Vsi opazovalci, ki bodo napoteni širom po državi, morajo biti pripravljeni sprejeti težke bivalne pogoje in biti v dobrem zdravstvenem stanju. Prednost pri izboru imajo kandidati s predhodnimi izkušnjami v Venezueli ali v regiji. Prednost predstavlja tudi morebitno predhodno delovanje v mednarodnih misijah ali v podobnih pogojih. Kandidati morajo dobro obvladati delo z računalnikom in poznati različne programe. Vse ostale podrobnosti so v prilogah.

Vse stroške krije EU, ki tudi opravi dokončni izbor opazovalcev.

Postopek prijave za mesta opazovalcev: kandidat do 23. septembra 2021 na elektronski naslov napotitve.mzz@gov.si pošlje dopis/elektronsko sporočilo z najavo kandidature. V primeru, da je kandidat zaposlen v javnem sektorju, naj prijavi priloži tudi pisno soglasje predstojnika organa (v kolikor bo napoten na službeno pot). Kandidati se morajo nujno elektronsko registrirati preko spletne strani EU. V primeru, da je kandidat že registriran, mora vseeno posodobiti svoj obrazec (CV), vključno z motivacijsko izjavo.

Zainteresirani kandidati in kandidatke naj poleg spoštovanja usmeritev Evropske komisije o posvetovanju s svojim osebnim zdravnikom glede zdravstvenega stanja (še posebej če imajo kronične bolezni, ki bi lahko otežile morebiten potek covid-19)  upoštevajo tudi, da  s prijavo sprejemajo in se v polnosti zavedajo možnosti, da se v primeru izbora in napotitve na misijo opazovanja volitev lahko okužijo s covid-19. Zelo priporočeno je tudi cepljenje proti covid-19 (2 dozi) in bo upoštevano kot prednost.

Veljavne bodo le kandidature, ki bodo posredovane na EU preko Ministrstva za zunanje zadeve. Postopek izbire kandidatov za nominacijo v EU opazovalno misijo bo potekal v skladu z določili Zakona o napotitvi oseb v mednarodne civilne misije in mednarodne organizacije. Kandidat mora obvezno predložiti pisno poročilo o opravljenem opazovanju volitev v treh dneh po vrnitvi z misije in ga posredovati na isti naslov s pripisom "za Medresorsko komisijo za napotitev oseb v misije in mednarodne organizacije".

Evropska komisija je objavila tudi razpis za mesto namestnika vodje opazovalcev (DCO) ter za člane osrednje ekipe (CT). Prijaviti se je mogoče neposredno na Evropsko komisijo do 20. septembra 2021.