Skoči do osrednje vsebine

Protokolarna darila

Protokol skrbi za oskrbo, nabavo, pripravo in usklajevanje protokolarnih daril ob državniških in uradnih obiskih visokih gostov oziroma delegacij iz tujih držav in ob obiskih visokih gostov iz Republike Slovenije v tujini. Če je na obisku tudi soproga ali partnerka oziroma soprog ali partner, se darilo izroči tudi njej oziroma njemu.

Usklajevanje daril

Protokol skrbi za usklajevanje daril, ki jih izročajo predsednik Republike Slovenije, predsednik Državnega zbora Republike Slovenije, predsednik Vlade Republike Slovenije, predsednik Državnega sveta Republike Slovenije, predsednik Ustavnega sodišča Republike Slovenije, predsednik Vrhovnega sodišča Republike Slovenije, varuh človekovih pravic Republike Slovenije, predsednik Računskega sodišča Republike Slovenije ter minister za zunanje zadeve Republike Slovenije. Ob tem, da slednji le ob uradnih obiskih v Republiki Sloveniji. 

Pomen daril

Protokolarna darila poudarjajo slovensko kulturno, zgodovinsko in naravno dediščino. Ohranjajo slovensko identiteto ter so kakovostna, funkcionalna in estetska. So delo domačih izdelovalcev in so slovenskega porekla.

Vloga protokolarnih daril je, da z njimi izražamo gostoljubje in predstavljamo našo kulturno in zgodovinsko dediščino. Služijo pa tudi promociji naše države, s čimer se poglabljajo meddržavni odnosi in stiki ter krepi prepoznavnost naše države.

Izročanje daril

Darila se izroča v posebni protokolarni embalaži temno modre barve z zlatim logotipom, grbom in napisom Republika Slovenija. Vsako protokolarno darilo je opremljeno s certifikatom, s katerim izdelovalci jamčijo za kakovost ter pristnost izdelka.