Skoči do osrednje vsebine

V Ljubljani začetek Kreativnega foruma 2019 s slovenskim izumiteljem Petrom Florjančičem

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
V Ljubljani se je v torek, 12. novembra, zvečer začel Kreativni forum Ljubljana 2019, ki bo v naslednjih dneh na enem mestu združil več kot 200 udeležencev iz 25 držav. Med njimi bo več ministrov ter visokih predstavnikov mednarodnih organizacij in institucij EU, ki bodo v četrtek, 14. novembra, na politični konferenci na visoki ravni v dialogu s kreativnimi hubi in podjetniki iskali inovativne rešitve in poskušali oblikovati nove politike na področju kulturnih in kreativnih industrij. Na politični konferenci bosta sodelovala minister za zunanje zadeve Slovenije dr. Miro Cerar in minister za kulturo Slovenije Zoran Poznič.

Forum z naslovom Združimo kreativni kapital (Creative Capital United) sta s skupnim nagovorom odprla Petra Kežman, vodja sektorja za javno diplomacijo in mednarodno sodelovanje v kulturi na Ministrstvu za zunanje zadeve Republike Slovenije in Mohammed Elrazzaz, projektni analitik na področju razvoja podjetništva in zaposlovanja Unije za Sredozemlje.

Izpostavila sta, da je Kreativni forum regionalna platforma v kateri si skupaj prizadevamo za popolno sprostitev ustvarjalnega potenciala za blaginjo in stabilnost južnega Sredozemlja in Zahodnega Balkana. Je eden redkih kreativnih forumov z zunanjepolitično komponento in ciljem – krepiti ustvarjalnost kot gonilo stabilnosti.

Kežmanova je posebej izpostavila, da je Slovenija po eni strani zgodovinsko zavezana evropski perspektivi Zahodnega Balkana in evro-sredozemski integraciji, po drugi strani pa daje velik poudarek kulturi v zunanji politiki. Kreativni Forum Ljubljana je skupni imenovalec teh prizadevanj.

Na koncu sta Kežmanova in Elrazzaz poudarila tri glavne cilje foruma: najti načine za sistematično in strateško spodbujanje ustvarjalnosti; okrepiti ustvarjalno podobo obeh regij; in ustvariti skupnosti ustvarjalnih umov, ki bodo še dolgo delovale in ustvarjale skupaj zunaj okvirjev foruma.

Po uvodnem nagovoru je navzoče nagovorila arhitektka Jana Konstantinova, sledil pa je pogovor s slovenskim izumiteljem Petrom Florjančičem, lastnikom več kot 400 patentov.

Konstantinova je v svoji predstavitvi govorila o vplivu arhitekture na spremembe v družbi in na spremembe v kulturnem življenju posameznega mesta. Florjančič je zbranim mladim ustvarjalcem predstavil svojo izumiteljsko pot in predstavil svoje poglede na kreativnost. Poudaril je, da mora imeti uspešen ustvarjalec dobre pogoje za delo, dobre sodelavce, popolno zaupanje vase in pa tudi kanček sreče.

Letošnji forum, ki bo potekal med 12. in 15. novembrom, organizirajo ministrstvo za zunanje zadeve, Unija za Sredozemlje in Nemška družba za mednarodno sodelovanje (GIZ).

Dopoldanski del konference na visoki politični ravni (14. novembra med 9:00 in 12:30) si bo mogoče ogledati v neposrednem prenosu: https://livestream.com/zivo/CreativeForumLjubljana2019.

Več informacij o forumu je dostopnih na spletni strani foruma www.creativeforum.si.

Uvodni nagovor Kežmanove in Elrazzaza.