Skoči do osrednje vsebine

Usposabljanja v okviru priprav na predsedovanje RS Svetu EU 2021 izvaja tudi Generalni sekretariat Sveta EU

V novembru so se pričela usposabljanja v okviru priprav na predsedovanje Republike Slovenije Svetu EU 2021, ki bodo trajala vse do spomladi 2021. Pripravo in izvedbo programa vodi Upravna akademija na Ministrstvu za javno upravo.

Usposabljanja-priprave na predsedovanje 2

Usposabljanja-priprave na predsedovanje 2 | Avtor: MJU

1 / 2

Upravna akademija je v sodelovanju z Generalnim sekretariatom Sveta EU od 18. 11. do 20. 11. 2019 izvedla usposabljanje »EU – Institucije in postopki odločanja«, ki je bilo namenjeno javnim uslužbencem, ki bodo kot predsedujoči delovnim telesom Sveta, asistenti ali nacionalni delegati sodelovali v projektu Predsedovanje Slovenije Svetu EU 2021 in bodo svoje naloge opravljali od januarja 2020 dalje na Stalnem predstavništvu RS v Bruslju.

Dvodnevno usposabljanje je obsegalo osrednje naloge predsedovanja in podrobneje opredelilo delo v delovnih skupinah Sveta, sodelovanje z Evropskim parlamentom in postopke sprejemanja odločitev. Strokovnjaki iz Generalnega sekretariata so predstavili tudi pripravo in uporabo gradiv, uporabo novih pripomočkov in aplikacij ter način sodelovanja s prevajalci in tolmači. Glavni poudarek usposabljanja je bil praktični prikaz postopkov ter izmenjava dobrih praks in izkušenj.

Usposabljanje za potrebe predsedovanja bo potekalo v treh glavnih sklopih, ki obsegajo EU vsebine, posebne veščine za predsedovanje in tuje jezike in se bo izvajalo v obliki krajših seminarjev in delavnic s poudarkom na simulaciji praktičnih primerov in aktivni vlogi udeležencev. Usposabljanje bodo izvajali predstavniki Generalnega sekretariata Sveta EU, Evropskega parlamenta in Evropske komisije, tuji in domači strokovnjaki ter slovenski javni uslužbenci z dolgoletnimi izkušnjami v delovnih telesih institucij EU.

V letu in pol bo v usposabljanje vključenih preko 1000 javnih uslužbencev, ki bodo imeli možnost izboljšati znanje in veščine, potrebne za uspešno izvedbo predsedovanja ter okrepiti svojo strokovno usposobljenost za delo v državni upravi.