Skoči do osrednje vsebine

Uradni obisk predsednika Republike Slovenije v Portugalski republiki

Predsednik Republike Slovenije gospod Borut Pahor se je od 13. do 16. februarja 2022 mudil na uradnem obisku v Portugalski republiki.
uradni pogovori delegacij

Uradni obisk Predsednika Republike Slovenije v Portugalski republiki | Avtor: Daniel Novakovič, STA; vir: UPRS.

Uradni obisk v Lizboni je slovenski predsednik začel s položitvijo venca h grobnici največjega portugalskega pesnika Luísa de Camoesa in ogledom ter predstavitvijo cerkve Santa Maria de Belém in samostana Mosteiro dos Jerónimos. Protokolarnemu ceremonialu in prihodu s konjenico je sledil uradni sprejem z vojaškimi častmi pred predsedniško palačo Palácio Nacional de Belém, nato pa sta predsednik Pahor in predsednik de Sousa nadaljevala s pogovorom na štiri oči, sledili so plenarni pogovori med delegacijama Republike Slovenije in Portugalske republike pod vodstvom obeh predsednikov in novinarska konferenca.

Predsednik Pahor se je v nadaljevanju uradnega obiska srečal še s predsednikom Vlade Portugalske republike gospodom Antóniem Costo in s predsednikom Parlamenta Portugalske republike  gospodom Eduardom Ferro Rodriguesom.

Drugi dan uradnega programa se je začel z obiskom Univerze v Lizboni, kjer je bil predsedniku republike Borutu Pahorju na posebni slovesnosti podeljen častni doktorat, sledil je nastop predsednika Pahorja na Inštitutu za družbene in politične vede (ISCSP) in akademska razprava s študenti.