Skoči do osrednje vsebine

Srečanje državne sekretarke z vodjo regionalnega predstavništva UNHCR za Srednjo Evropo

Državna sekretarka mag. Melita Šinkovec se je danes, 26. 11. 2019, v prostorih ministrstva sestala z vodjo regionalnega predstavništva Visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR) za Srednjo Evropo Montserrat Feixas Vihe.

Državna sekretarka se je uvodoma zahvalila za dozdajšnje sodelovanje in podporo UNHCR, še posebej med migracijsko krizo, in izrazila željo, da bi se to nadaljevalo tudi v prihodnje. V ministrstvu se namreč zavedamo pomena sodelovanja z mednarodnimi organizacijami, saj njihove dejavnosti pomembno dopolnjujejo nacionalna prizadevanja.

Nato je mag. Šinkovec sogovornico seznanila s stanjem na področju azila in nezakonitih migracij v Sloveniji, kjer se nezakonite migracije povečujejo četrto leto zapored. Policija je letos zabeležila že več kot 14.800 nezakonitih prehodov državne meje. Povečuje se tudi število prošenj za mednarodno zaščito. Letos do konca oktobra je bilo vloženih 3350 prošenj za mednarodno zaščito, medtem ko jih je bilo lani v celem letu 2875.

V Ministrstvu za notranje zadeve in policiji redno spremljamo situacijo na področju migracij v regiji in širše, je dejala državna sekretarka in poudarila, da temu primerno prilagajamo svoje ukrepe in aktivnosti, povezane z migracijami. Policija izvaja vse z zakonom predvidene ukrepe, da bi omejila in preprečila nezakonite migracije, in uporablja vse razpoložljive kadrovske in tehnične vire.

Regionalna predstavnica UNHCR je pozdravila prizadevanja Slovenije pri upravljanju migracij, zlasti glede obravnave prosilcev za mednarodno zaščito. Izrazila je pričakovanje, da bo UNHCR v Sloveniji v kratkem vzpostavil kontaktno točko, kar bo še okrepilo sodelovanje s slovenskimi oblastmi. Izrazila je tudi pripravljenost na sodelovanje, kjerkoli in kadarkoli bi bilo to potrebno.