Skoči do osrednje vsebine

Spodbude Eko sklada za nakup pnevmatik višjega energijskega razreda

Eko sklad je objavil javni poziv za nepovratne finančne spodbude za tovorna vozila in avtobus. Spodbude se nanašajo na nakup pnevmatik višjega energijskega razreda.

Spodbude za nakup pnevmatik | Avtor alexandrumagurean- GettyImages/GulliverFilm&Foto

Predmet javnega poziva so nepovratne finančne spodbude/pomoči za okoljske naložbe nakupa in montaže energijsko učinkovitih pnevmatik A razreda in B razreda kategorij C2 in C3, kot je to opredeljeno v Uredbi (ES) št. 661/2009 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 13. julija 2009 o zahtevah za homologacijo za splošno varnost motornih vozil, njihovih priklopnikov ter sistemov, sestavnih delov in samostojnih tehničnih enot, namenjenih za taka vozila, ki so kupljene in nameščene od vključno 1. 1. 2019 do vključno dneva objave zaključka javnega poziva v Uradnem listu RS.


Namen javnega poziva je spodbuditi uporabo varčnih pnevmatik z boljšim izkoristkom goriva ter tako prispevati k učinkovitejši rabi energije in s tem zmanjšanju emisij CO2, ter večji varnosti in gospodarnosti tovornih vozil. Z uporabo tovrstnih pnevmatik je po ocenah poraba goriva nižja za okoli 6 %.


Nepovratne finančne spodbude bodo lahko dodeljene za pnevmatike za tovorna vozila, katerih največja dovoljena masa presega 7,5 t, priklopna vozila ter avtobuse.


Višina nepovratne finančne spodbude bo znašala 35 EUR za posamezno pnevmatiko, ki bo kupljena in nameščena od vključno 1. 1. 2019 dalje do porabe sredstev.


Pogoj za pridobitev nepovratne finančne spodbude bo veljavna licenca za izvajanje prevozov potnikov in blaga za registrirane dejavnosti v cestnem, tovornem in potniškem prometu.


Informacije o javnih pozivih so na voljo na telefonski številki 01 241 48 40 in 01 241 48 65 vsak ponedeljek, sredo in petek med 12. in 14. uro, ali po elektronski pošti na naslovu ekosklad@ekosklad.si.


Podrobnejše informacije glede razpisa so objavljene na spletni strani Ekosklada.