Skoči do osrednje vsebine

Slovesna podelitev nagrad na letošnji Multikonferenci »Informacijska družba 2019«

V prostorih Instituta Jožef Stefan je danes, 11. oktobra, potekala slovesnost ob 22. Mednarodni multikonferenci Informacijska družba 2019.

Multikonferenca Informacijska družba je tradicionalna srednjeevropska konferenca na področju informacijske družbe, računalništva in informatike. Informacijska družba, znanje in umetna inteligenca se razvijajo čedalje hitreje in zlasti na področju umetne inteligence presegajo najbolj drzna pričakovanja. Letos je bilo v multikonferenco Informacijska družba povezanih dvanajst neodvisnih konferenc in delavnic, v tedenskem dogajanju pa je bilo predstavljenih več kot 200 referatov, prireditev so spremljale okrogle mize, razprave ter posebni dogodki.

V slavnostnem nagovoru ob začetku slovesnosti je minister za javno upravo Rudi Medved poudaril, da sta bila prispevek in pomen Instituta Jožef Stefan bistvena pri nameri za ustanovitev Mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco pod okriljem Unesca, ki bo vladam, organizacijam, pravnim osebam in širši javnosti svetoval o sistemskih ter strateških rešitvah pri uvajanju umetne inteligence na različnih področjih. Končna odločitev o ustanovitvi Mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco, ki se bo oblikoval prav na Institutu Jožef Stefan, bo sprejeta na 40. zasedanju generalne konference UNESCO, ki bo potekalo novembra v Parizu, je dodal minister.

Izpostavil je še, da je Slovenija aprila 2018 podpisala deklaracijo o sodelovanju na področju Umetne inteligence, s katero so se države članice zavezale k sodelovanju pri podpori razvoja evropske tehnologije in industrije na področju Umetne inteligence ter da bodo s pomočjo Umetne inteligence omogočile boljši dostop do javnih podatkov. Prav tako je bila s podpisom deklaracije dana zaveza, da se bodo države posvetile socialno ekonomskim izzivom, ki jih predstavlja uporaba umetne inteligence na področju trga dela in izobraževanja, vključno z vseživljenskim izobraževanjem in prekvalifikacijami. Nenazadnje pa so se podpisnice omenjene deklaracije zavezale, tako minister, da bomo zagotavljali primerno pravne in etične okvire, ki bodo temeljile na temeljnih evropskih načelih in vrednotah vključno z načelom zasebnosti in varovanjem osebnih podatkov. »In prav na temeljih te deklaracije pripravlja naše ministrstvo Strategijo umetne inteligence v Republiki Sloveniji, pri čemer intenzivno sodelujemo z ostalimi ministrstvi ter strokovno javnostjo,« je zaključil minister.

Na slovesnosti so že tradicionalno podelili tudi nagrade; in sicer informacijsko limono, informacijsko jagodo, nagrado za tekoče dosežke ter priznanje za življenjsko delo in še za najbolj perspektivno inovacijo.

Nagrada za najboljši dosežek na področju informacijske družbe v preteklem letu, informacijska jagoda, gre mobilni aplikaciji »Veš, kaj ješ?!«. S ciljem potrošnikom ponuditi hitro, preprosto in razumljivo informacijo o hranilni sestavi živila, so Inštitut za nutricionistiko, Institut `Jožef Stefan´ in Zveza potrošnikov Slovenije v okviru programa Inovativne rešitve za informirane odločitve, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje, skupaj razvili brezplačno mobilno aplikacijo, ki potrošniku v barvah semaforja predstavi prehranski profil izbranega živila v treh korakih: IZBERI – SKENIRAJ - PREVERI.

Nagrado za življenjsko delo v čast Donalda Michija in Alana Turinga je  prejel prof. dr. Marjan Mernik za izjemen življenjski prispevek k razvoju in promociji informacijske družbe. Prof. Dr. Marjan Mernik je profesor računalništva na Univerzi v Mariboru, Fakulteti za elektrotehniko in računalništvo, kjer med drugim poučuje programiranje. Na tem področju je poučeval tudi v ZDA, na Univerzi v Alabami. Njegovo raziskovalno delo je doseglo vrhunec v več kot 100 časopisnih člankih, med njimi več kot 70 v revijah z indeksom SCI. V letu 2017 je bil največkrat citirani raziskovalec računalništva in informatike iz Slovenije.