Skoči do osrednje vsebine

Sloveniji več kot 0,5 mio EUR od prodaje diplomatskega predstavništva nekdanje SFRJ v Bonnu

  • Ministrstvo za zunanje zadeve

Države naslednice nekdanje SFRJ so v Bonnu skupaj prodale zgradbo v kateri je bilo veleposlaništvo nekdanje SFRJ in zanjo iztržile preko 3,7 mio EUR. V skladu s Prilogo B Sporazuma o nasledstvu Sloveniji pripada 14 % kupnine, to je dobrih 0,5 mio EUR.

Veleposlaništvo nekdanje SFRJ v Bonnu

Veleposlaništvo nekdanje SFRJ v Bonnu

Objekt nekdanjega veleposlaništva v Bonnu, ki se nahaja v bližini reke Ren, na naslovu Schlossallee 5, je bil zgrajen pred več kot 40 leti in meri 5.400 m2 (skupaj stavba in vrt). Zgradba je zapuščena in v slabem stanju, saj se zadnjih 20 let ni uporabljala. Kot zadnji veleposlanik  SFRJ v takratni ZRN, je veleposlaništvo nekdanje države od leta 1989 do 1991 vodil slovenski diplomat, veleposlanik dr. Boris Frlec.

Države naslednice so poleg nepremičnine v Bonnu, v zadnjem letu in pol skupaj prodale tudi rezidenco nekdanje SFRJ v New Yorku in veleposlaništvo/rezidenco nekdanje SFRJ v Tokiu.

Slovenija je iz naslova skupnih prodaj navedenih treh sukcesijskih nepremičnin dobila dobrih 3,6 mio EUR.

Države skupaj prodajajo tudi Misijo nekdanje SFRJ v New Yorku in veleposlaništvo/rezidenco v Bernu.

Slovenija si bo še naprej intenzivno prizadevala za uspešno skupno prodajo obeh nepremičnin ter za iskanje rešitev s katerimi bi med države razdelili še preostale diplomatske nepremičnine nekdanje skupne države.