Skoči do osrednje vsebine

Slovenija namenila nujno humanitarno pomoč migrantom na zahodnobalkanski poti

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Vlada Republike Slovenije se je odzvala na poziv Mednarodne federacije društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca (IFRC) in bo za nujno humanitarno pomoč migrantom na zahodnobalkanski poti namenila prispevek v višini 40.000 evrov.

Od leta 2015, ko so se države ob Sredozemskem morju pričele soočati z begunskim in migrantskim valom, izzivi v regiji ostajajo. Število ljudi na vzhodnosredozemski poti, ki pot proti Evropi nadaljujejo preko Zahodnega Balkana, se je od leta 2017 naprej podvojilo in še vedno narašča.

Države, ki jih migranti in begunci prečkajo na svoji pot ali kjer poiščejo zaščito, potrebujejo podporo za učinkovito naslovitev humanitarnih potreb, saj se velikokrat tudi same spopadajo s pomanjkljivimi zmogljivostmi. Po zadnjih podatkih mednarodnih organizacij je zaščito v državah Zahodnega Balkana in Grčiji poiskalo preko 70.000 ljudi, med njimi je veliko otrok. Živijo v težkih razmerah, pogosto brez dostopa do nujnih življenjskih potrebščin, vključno s hrano in oblačili. Nastanjeni so v slabih higienskih in sanitarnih objektih ali taboriščih, brez izobraževalnih in zaposlitvenih možnosti.

Mednarodna federacija društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca (IFRC) je z namenom naslovitve nujnih potreb migrantov izdala humanitarni poziv v višini 3,3 milijone CHF.

Slovenija bo z zagotovitvijo humanitarnega prispevka v višini 40.000 EUR IFRC pripomogla k ustrezni oskrbi migrantov ter na ta način nadgradila svoja dosedanja humanitarna prizadevanja na tem območju. Že l. 2018 je RS za begunce in migrante na zahodnobalkanski poti preko UNHCR namenila 30.000 EUR.