Skoči do osrednje vsebine

Slovenija na vrhovnem srečanju o prebivalstvu in razvoju najavila pripravo Smernic o enakosti spolov v mednarodnem razvojnem sodelovanju

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
V kenijski prestolnici Nairobi so te dni zbrani visoki predstavniki držav z vsega sveta, da bi na najvišji ravni obeležili 25-obletnico Mednarodne konference za prebivalstvo in razvoj (ICPD), ki je leta 1994 v Kairu sprejela enega najnaprednejših mednarodnih programskih dokumentov s področja enakosti spolov ter spolnih in reproduktivnih pravic in zdravja. Konference se v imenu Slovenije udeležuje namestnik generalne direktorice za multilateralo, razvojno sodelovanje in mednarodno pravo Aljaž Arih.
1 / 2

Enakost spolov, krepitev moči žensk in reproduktivno zdravje so nepogrešljivi za trajnostni razvoj, zato so v tem duhu udeleženci sprejeli Nairobijsko izjavo o ICPD25, v kateri so se zavezali k pospešitvi uresničevanja Akcijskega programa ICPD.

Slovenija se je dodatno zavezala, da bo s pomočjo Nacionalnega programa za preprečevanje nasilja v družini in nasilja nad ženskami 2020-2025 odpravila nasilje nad ženskami ter da bo do konca leta 2021 sprejela Smernice o enakosti spolov v mednarodnem razvojnem sodelovanju in humanitarni pomoči, s čimer bo na operativni ravni podkrepila enakost spolov kot presečno prioriteto svojega mednarodnega razvojnega sodelovanja. Zagotavljanje spolnega in reproduktivnega zdravja in pravic bo kot nepogrešljiv element doseganja enakosti spolov in krepitve moči žensk eden izmed ključnih ciljev slovenske mednarodne razvojne pomoči na področju enakosti spolov.

Pridružili smo se tudi skupinski izjavi 55 držav, ki je poudarila, da so krepitev moči žensk ter spolno in reproduktivno zdravje in pravice ključnega pomena za doseganje ciljev Agende 2030 za trajnostni razvoj, ter se zavzela za neomejen dostop do storitev spolnega in reproduktivnega zdravja za vse.