Skoči do osrednje vsebine

Zunanji minister dr. Miro Cerar in bavarski državni minister za evropske in zvezne zadeve ter medije dr. Florian Herrmann v Škofji Loki na razpravi z državljani o prihodnosti Unije

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar je v Škofji Loki gostil vodjo državne pisarne in državnega ministra za evropske zadeve in zvezne zadeve in medije Bavarske dr. Floriana Herrmanna. Bavarski državni minister je v Sloveniji na obisku v okviru zasedanja Stalne mešane slovensko-bavarske komisije in razprav z državljani o prihodnosti Unije.

Obisk bavarskega državnega ministra je namenjen nadaljevanju in krepitvi odličnih gospodarskih in bilateralni odnosov. Ministra sta v pogovoru poudarila pomen krepitve sodelovanja med Slovenijo in Bavarsko na vseh področjih skupnega interesa. Bavarska je za Slovenijo tretja gospodarsko najpomembnejša nemška zvezna dežela, s katero je letna blagovna menjava v letu 2018 znašala 2,27 mrd EUR. Sogovornika sta se strinjala, da imata Slovenija in Bavarska še precej možnosti za poglobitev sodelovanja, še posebej zato, ker sta obe aktivni tako v podonavskem kot tudi alpskem prostoru. Ministra sta se udeležila plenarnega 31. zasedanja Stalne mešane slovensko bavarske komisija, ki ji je sledil podpis skupnega sklepnega protokola, ki vsebuje dogovor o številnih projekti, pri katerih obstaja vzajemen interes Slovenije in Bavarske za sodelovanje na področju gospodarstva, stanovanjske politike, gradnje in prometa, uprave, gasilstva, policije in sodstva, izobraževanja, kulture in znanosti, kmetijstva, gozdarstva, prehrane in okolja.

Posebna pozornost obiska je bila namenjen evropskim teman in  izmenjavi mnenj ter razpravi z drzavljani o izzivih Unije ter njeni poti v hitro spreminjajočem se globalnem svetu. O prihodnosti Unije sta ministra razpravljala z udeleženci javnega posvetovanja z  državljani o prihodnosti EU. Osrednji temi javnega posveta v Škofji Loki sta bili EU v našem življenju in trajnosti regionalni razvoj ter sodelovanje. Minister Cerar je v okviru posveta izpostavil, da smo Slovenci močni zagovorniki Unije, in ob razpravah o poti, pomenu in vlogi Unije poudaril, da Unija temelji na svobodi, skupnih vrednotah in vladavini prava, človekovih pravicah in solidarnosi hkrati pa se ves čas razvija in išče še boljše načine za odgovore na globalne izzive. V razpravi je sodelujoče pozval k aktivnejši udeležbi pri  kreiranju Unije bodisi s sodelovanjem v javnih posvetovanjih o evropski zakonodaji, evropske državljanske pobude, bodisi v različnih evropskih projektih aktivnega državljanstva. Posebej je izpostavil pomen sodelovanja in preseganja nacionalizma, ter boja proti populizmu in širjenju dezinformacij. Poudaril je, da v globalnem svetu nobena država ni otok, skupaj smo močnejši in skupaj lahko najdemo odgovor na globalna vprašanja. Na pomisleke o učinkovitosti in vlogi Unije je minister obiskovalcem postavil vprašanje, kakšno bi bilo njihovo življenje brez Unije, brez skupne valute evra, potovanja brez potnih listov v schengenskem prostoru, evropskih programov, prostega pretoka oseb, storitev, kapitala in blaga ter programov Erasmus.

Bavarski minister Herrmann je poudaril pomembnost vseevropske razprave o prihodnosti Unije, ki redno poteka tudi na Bavarskem. Evropa mora biti blizu ljudem.

Padec železne zavese pred 30 leti spominja na to, kakšen neverjetni napredek je Evropska Unija dosegla v primerjavi s starim svetom konkurenčnih si držav. Populistom in skrajnežem ne smemo dovoliti, da omalovažujejo ali teptajo te vrednote. Hkrati je izrazil svoje zadovoljstvo, da je dialog, ki se ga je udeležil, potekal ravno v Škofji Loki, pobratenem mestu bavarskega mesta Freising, iz katerega prihaja on sam.

Obisk sta ministra zaključila z obiskom škofjeloškega podjetja Polycom, ki je inovativen in kakovosten ponudnik celovitih razvojnih rešitev za avtomobilsko in druge industrije, leta 2018 pa so prejeli tudi naziv Delova podjetniska zvezda.