Skoči do osrednje vsebine

Sistem gasilstva v Sloveniji deluje z visokimi strokovnimi standardi

Minister za obrambo Karl Erjavec in generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Darko But sta se danes, v sredo, 20. novembra, v Domžalah udeležila 1. skupščine Združenja slovenskih poklicnih gasilcev. Skupščine so se udeležili tudi župan občine Domžale Toni Dragar, predsednik Gasilske zveze Slovenije Janko Cerkvenik in poveljnik Gasilske zveze Slovenije Franci Petek.

Poklicni gasilci predstavljajo močno strokovno jedro slovenskega gasilstva. Delujejo v 13 večjih mestih, na letališčih in v večjih industrijskih obratih. Veliko poudarka dajejo stalnemu strokovnemu usposabljanju in izobraževanju, hkrati pa svoja znanja zelo uspešno delijo s prostovoljnimi gasilci. Tudi zaradi prenosa njihovega znanja na slovenske prostovoljne gasilce, ki v širšem mednarodnem prostoru izstopajo zaradi svoje množičnosti in pripadnosti gasilstvu, sistem gasilstva v Sloveniji deluje skladno in z visokimi strokovnimi standardi ob vseh vrstah gasilskih intervencij.

Minister za obrambo Karl Erajvec je povedal, da bo enotna krovna organizacija poklicnih gasilcev dala nov zagon razvoju poklicnega gasilstva in s tem tudi prostovoljnega gasilstva na slovenskem in dodal: »Vi, skupaj s prostovoljnimi gasilci predstavljate steber zaščite in reševanja. Poslanstvo, ki ga opravljate je tako pomembno, da bomo tudi mi na ministrski strani in na strani Uprave RS za zaščito in reševanje poskrbeli, da vam omogočimo čim boljše pogoje za delo.« Ob zaključku se je minister vsem gasilcem zahvalil za vse delo, ki ga opravljajo ob naravnih in drugih nesrečah, ki so največje grožnje naši varnosti.

1 / 4