Skoči do osrednje vsebine

S slovensko pomočjo je v Betlehemu odprt nov rehabilitacijski center

Včeraj je bil svečano odprt novi rehabilitacijski center, kjer bodo žrtve oboroženih spopadov iz Zahodnega brega in Gaze deležne oskrbe. Vzpostavitev rehabilitacijskega centra v Betlehemu je vodila ITF Ustanova za krepitev človekove varnosti, z namenom, da žrtvam spopadov z Zahodnega brega in pacientom iz Gaze zagotovi rehabilitacijsko zdravljenje v njihovem domačem okolju. Rehabilitacijski center se nahaja v bolnišnici v Betlehemu in je javne narave. Tamkajšnjemu prebivalstvu zagotavlja večjo dostopnost do rehabilitacije in s tem zmanjšuje potrebe po napotitvah v tujino.

Na slovesnosti v Betlehemu so bili navzoči številni visoki gostje. Med njimi so bili tamkajšnji minister za zdravje dr. Mai Salem Hanna Kaileh in drugi predstavniki lokalnih oblasti. Otvoritvene slovesnosti so se s strani Republike Slovenije udeležili prim. Simona Repar Bornšek, državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje, veleposlanik mag. Tomaž Lovrenčič, direktor ITF Ustanove za krepitev človekove varnosti in drugi gostje.

Glavni donator za rehabilitacijski center, v katerem je pacientom na voljo pet opremljenih sob, je Sklad za mednarodni razvoj OPEC (OFID), ki je za nakup opreme in rehabilitacijskega materiala prispeval sredstva v višini 500.000 USD. Za zagotovitev delovanja centra je pomembna tudi podpora Republike Slovenije. V okviru projekta psihosocialne pomoči žrtvam konfliktov in pomoč na področju celostne rehabilitacije v Gazi je Ministrstvo za zunanje zadeve v sklopu Mednarodnega razvojnega sodelovanja Slovenije od leta 2017 do 2019 namenilo skupno okrog 35.000 evrov, in sicer za usposabljanje palestinskih strokovnjakov s področja fizikalne medicine in rehabilitacije v Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Republike Slovenije (URI - Soča), ki bodo pridobljena znanja uporabili v bolnišnici v Betlehemu. Sredstva za usposabljanje je prispevala tudi Republika Koreja.

Republika Slovenija je do sedaj za aktivnosti na Zahodnem bregu in v Gazi skupno prispevala že preko 850.000 evrov, ITF Ustanova za krepitev človekove varnosti pa je s pomočjo drugih donatorjev (Republika Koreja, OFID, Katar, Monako, Švedska) za aktivnosti, povezane z rehabilitacijo žrtev oboroženih konfliktov, prispevala že okrog 2,4 milijona evrov.