Skoči do osrednje vsebine

Predstavniki poljske nevladne organizacije na obisku na Ministrstvu za javno upravo

V četrtek, 10. 10. 2019, smo na Ministrstvu za javno upravo sprejeli predstavnike poljske nevladne organizacije - Inštitut za civilne zadeve (Instytut Spraw Obywatelskich).

Predstavniki inštituta so bili te dni na delovnem obisku v Ljubljani, in sicer v okviru raziskave na temo postopkov za civilno iniciativo in vključevanja javnosti pri pripravi zakonov s podporo internetnih orodij.

Na srečanju smo predstavniki ministrstva na splošno predstavili delo ministrstva, podrobneje pa so sodelavci iz služb predstavili vključevanje civilne družbe pri pripravi strateških dokumentov in zakonodajnih predlogov, zakonsko ureditev referenduma in civilne iniciative ter elektronski postopek oddaje podpore predlogu zakona prek državnega portala eUprava.

Poljski predstavniki so z zanimanjem poslušali predstavitve in tudi naslovili veliko strokovnih vprašanj predvsem v zvezi s postopki zbiranj podpor referendumu in ljudski iniciativi. Inštitut za civilne zadeve izvaja tudi vseobsežno socialno kampanjo »Državljani izbirajo« katere cilj je okrepiti orodja participativne demokracije (državljanska pobuda, referendum) in s tem povečati aktivnost poljskih državljanov v javnem življenju. Pobuda, ki se je začela leta 2012 in še traja, predvideva oblikovanje podrobnih rešitev, ki bodo državljanom pomagale, da sodelujejo pri odločanju, ki zadeva njihovo vsakodnevno življenje. Poljski predstavniki so menili, da se bodo pri pripravi teh rešitev oz. kar zakonskega predloga, ki bo ureja referendum in ljudsko iniciativo, v določenem delu lahko zgledovali tudi po slovenski zakonodaji.