Skoči do osrednje vsebine

Predstavitev portala odprtih podatkov Slovenije - OPSI na bilateralnem srečanju v Črni gori

Bilateralna tehnična pomoč Slovenije Črni gori se nadaljuje.

Delovna skupina ministrstev Slovenije in Črne Gore, predstavitev portala OPSI | Avtor: MJU

1 / 3

Predstavniki ekipe OPSI Ministrstva za javno upravo so od 23. do 25. oktobra 2019 predstavili portal OPSI in aktivnosti povezane z odpiranjem podatkov javnega sektorja kolegom iz Ministrstva za javno upravo, Ministrstva za finance, Ministrstva za pravosodje, Ministrstva za delo in socialne zadeve, Ministrstva za kulturo, Ministrstva za kmetijstvo, Ministrstva za šolstvo, Statističnega urada, ISOP in drugih državnih inštitucij, ki se ukvarjajo s tem področjem.

Črna gora ima že eno leto vzpostavljen portal odprtih podatkov. Predstavnike črnogorskih inštitucij so zanimale slovenske izkušnje na tem področju. Predstavljen jim je bil portal OPSI (tehnične značilnosti, funkcionalnosti, vsebina), aktivnosti povezane z odpiranjem podatkov javnega sektorja: pomembni dokumenti in vsebine, ekosistem odprtih podatkov Slovenije, sodelovanje z organi, ki objavljajo podatke na portalu in druge povezane aktivnosti, kot so sodelovanje z inštitucijami zunaj javnega sektorja, z različnimi inštitucijami iz tujine, organizacija različnih dogodkov, zanimivih tudi za javnost: npr. hackatonov, itd.

Kolegi iz Črne gore so bili zadovoljni z predstavljenimi vsebinami. Zelo so jih navdušile vizualizacije podatkov (kot npr.: vizualizacija državnega proračuna, ki jo je izdelalo Ministrstvo za finance: https://proracun.gov.si/). Vsebine in aktivnosti, ki so jim bile predstavljene bodo implementirali med svoje aktivnosti na področju odpiranja podatkov javnega sektorja v Črni gori.


Portal OPSI