Skoči do osrednje vsebine

Predstavitev izhodišč sprememb plačnega sistema javnega sektorja predstavnikom centrov za socialno delo in socialnih zavodov

Danes je v prostorih Generalnega finančnega urada potekala tretja od štirih predstavitev izhodišč sprememb plačnega sistema javnega sektorja, ki jih je pripravilo Ministrstvo za javno upravo. Današnja predstavitev je bila namenjena predstavnikom centrov za socialno delo in socialnih zavodov.

Predstavitev izhodišč sprememb plačnega sistema v javnem sektorju-Minister Rudi Medved | Avtor: MJU

“Vztrajali bomo pri tem, da izhodišča predstavimo različnim deležnikom v javnem sektorju in v gospodarstvu. Priprave zakonodaje se lotevamo drugače, od izhodišč dalje s širokim dialogom z vsemi, ki se jih vsebina tiče. Ocenjujemo, da izhodišča ne pomenijo reforme, temveč vodijo v posodobitev plačnega sistema javnega sektorja. To pa je izjemnega pomena med drugim tudi za to, da bi javni sektor znova postal privlačen za mlade,” je ob predstavitvi izhodišč centrom za socialno delo in socialnim zavodom v uvodnem pozdravu izpostavil minister Rudi Medved.

Uvodni predstavitvi izhodišč je sledila razprava, v kateri so udeleženci opozorili na težave, ki jih zaznavajo pri uporabi veljavnega sistema. V razpravi so udeleženci predstavnike Ministrstva za javno upravo opozarjali, da veljavni sistem plač v javnem sektorju ne omogoča ustreznega vrednotenja nočnega in nedeljskega dela, nagrajevanja boljših sodelavcev, onemogoča učinkovito upravljanje s kadrovskimi viri, obenem pa ne omogoča privabljanja mladih, predvsem v deficitarnih poklicih.

Ob tem pa se je večina razpravljavcev strinjala, da je bila predstavitev izhodišč kot način dialoga z deležniki, korak v pravo smer.