Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade na vrhu slovenskega gospodarstva: »Tukaj smo zato, da delamo z vami in vam pokažemo, da želimo sodelovati«

Predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec je nagovoril udeležence 14. vrha slovenskega gospodarstva.
Predsednik vlade Marjan Šarec na vrhu slovenskega gospodarstva

Predsednik vlade Marjan Šarec na vrhu slovenskega gospodarstva | Avtor: Tamino Petelinšek, STA

1 / 2

Glavno sporočilo letošnjega vrha je: Slovenija gre naprej – do Slovenije 5.0 z zaupanjem, inovativnostjo in razvojem.
V nagovoru je spomnil, da prav v tem času sprejemamo proračuna za naslednji dve leti, ki sta pogoj za nadaljnji razvoj Slovenije in nemoteno delovanje države. »Seveda pa država ni sama, država smo mi vsi,« je poudaril predsednik vlade in nadaljeval, da vse prevečkrat prihaja do sporov in tekmovalnosti med gospodarstvom in javnim sektorjem, čeprav sta pomembna oba.
»Če bomo imeli dobro delujoče gospodarstvo in nam bo uspelo ohraniti višjo gospodarsko rast, kot je povprečje evrskega območja, bomo lahko zagotovo uresničevali današnji slogan Slovenija gre naprej«. Spomnil je na nekatere že sprejete ukrepe, s katerimi želi vlada razbremeniti slovensko gospodarstvo in spodbuditi domačo potrošnjo, ki sicer nikoli ne more nadomestiti izvoza, vendar je prav spodbujanje domače potrošnje v času, ko se bliža ohladitev gospodarstva, še posebej pomembno.
Ob koncu je spomnil tudi na predsedovanje Svetu EU, ki Slovenijo čaka v drugi polovici 2021. »To je tudi vaša priložnost, da s svojimi idejami prispevate, da bo Slovenija to predsedovanje čim bolj izkoristila v svoje dobro in se predstavila EU kot država, kjer znamo sodelovati. In to ne le na področju športa, ampak tudi na drugih področjih, tudi v politiki. Tukaj smo zato, da delamo z vami in vam pokažemo, da želimo sodelovati.«
 
Ob robu:

Gospodarska zbornica Slovenije letos organizira že 14. vrh slovenskega gospodarstva. Kakor navajajo organizatorji, se vsako leto zberejo gospodarstveniki z namenom, da razpravljajo o aktualnih gospodarskih razmerah in ključnih izzivih prihodnosti. Lani so na vrhu predstavili ukrepe za doseganje gospodarske odličnosti, letos pa se spoprijemajo z novimi izzivi globalnega okolja: inovativnostjo, upravljanjem ljudi in prepoznavnostjo oziroma ugledom. O tem, kako se pripravljajo na omenjene izzive – in tudi o tem, kako se nanje pripravljajo v naši največji zunanjetrgovinski partnerici Nemčiji – razpravljajo na letošnjem vrhu slovenskega gospodarstva.