Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša na delovnem obisku v Posavski regiji

Vlada Republike Slovenije je danes obiskala Posavsko regijo, ki jo sestavljajo občine Bistrica ob Sotli, Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče in Sevnica.

Posavska regija ima 75.000 prebivalcev, kar je 3,6 % prebivalstva Slovenije, in površino 968 km2, kar je 4,8 % površine Slovenije. Regija ima pretežno ugodne vrednosti tako med kazalniki razvitosti kot med kazalniki razvojnih možnosti in ogroženosti. Šest mestnih središč, Krško, Brežice, Sevnica, Kostanjevica na Krki, Radeče in Bistrica ob Sotli, je gospodarsko živahnih in kulturno zanimivih urbanih središč. 10. novembra 2021 je bil dopolnjen Zakon o ustanovitvi občin ter o določitvi njihovih območij, na podlagi katerega je Občina Krško pridobila status mestne občine. Posavska regija ima izjemne geostrateške danosti, saj je obmejna regija, ki je prometno dobro razvita ter naravno in gospodarsko povezana. Skozi regijo Posavje poteka avtocesta Ljubljana–Zagreb, ob njej je vojaško-civilno letališče Cerklje ob Krki. Energetski bazen z nuklearno elektrarno v Krškem, termoelektrarno v Brestanici in verigo hidroelektrarn na spodnji Savi zadosti kar 38 % celotnih potreb po električni energiji v Sloveniji. V regiji so zastopane vse najpomembnejše industrijske panoge, široka paleta papirne, kovinske, tekstilne, lesne in živilske ponudbe. V regiji želijo z učinkovito štipendijsko politiko v lokalnem okolju zadržati mlade izobražene kadre.

Člani vlade so se danes najprej sestali na delovnem posvetu v občini Brežice, kjer je ministrsko ekipo pozdravil tamkajšnji župan Ivan Molan, ki je poudaril, da ga veseli, da je vlada obisk s svojim delovnim posvetom začela prav v Viteški dvorani brežiškega gradu. "Ta vlada ima občutek ne le za center, temveč širše za slovenske regije," je dejal župan. Poudaril je, da je posavska regija ena manjših regij, kjer so Brežice občina z dobrim strateškim položajem. "V Posavju želimo razvijati tudi različne panoge, za nas sta še posebej pomembna zdravstvo in izobraževanje," je povedal Molan. "Vesel sem podpore vlade za naše projekte. Hvala vam, da ste občinam z višjo povprečnino omogočili normalno življenje, da občinam namenjate več investicijskih sredstev in da so se sprostila evropska sredstva za razvoj krajev ob meji," je še dejal brežiški župan.

Na delovnem posvetu so ministrici in ministri spregovorili o številnih odprtih vprašanjih ter tudi rešili marsikatero težavo, ki je bila prisotna že dalj časa. Ministrska ekipa je spregovorila predvsem o projektih v regiji na področju kmetijstva, poplavne varnosti, turizma, infrastrukture, kohezijskih in evropskih sredstev, gospodarskih priložnosti, izobraževanja, kulture, notranjih zadev, zdravstva, upravnih storitev, dolgotrajne oskrbe, digitalizacije in internetne pokritosti, pa tudi pravosodja. Spregovorili so tudi o spopadanju regije z epidemijo koronavirusa v preteklem letu in o problematiki demografije, prostorske problematike na področju policijskih postaj, o varnosti v regiji, delovni sili ter se seznanili s pomembnejšimi statističnimi podatki in kazalniki.

Po skupinskem fotografiranju so sledili ločeni programi predsednika vlade ter ministric in ministrov. V okviru obiska so se predsednik vlade ter ministri in ministrici sešli s predstavniki podjetij, zavodov, občin in drugih deležnikov v regiji.

Predsednik vlade Janez Janša se je še pred jutranjim delovnim posvetom sešel z županom Občine Brežice Ivanom Molanom, s katerim sta spregovorila predvsem o razvojnih priložnostih brežiške občine. Po delovnem posvetu je skupaj s Heleno Jaklitsch, ministrico za Slovence v zamejstvu in po svetu, ter državnim sekretarjem v kabinetu predsednika vlade Marjanom Dolinškom obiskal Fakulteto za turizem Univerze v Mariboru v Brežicah, kjer se je sešel z vodstvom fakultete. Na fakulteti so po srečanju izvedli tudi slovesni podpis Pisma o nameri o investiciji za potrebe Fakultete za turizem Univerze v Mariboru, ki so ga podpisali dekan Fakultete za turizem Univerze v Mariboru dr. Boštjan Brumen, rektor Univerze v Mariboru dr. Zdravko Kačič ter državni sekretar za področje izobraževanja in športa v kabinetu predsednika vlade Marjan Dolinšek. Predsednik vlade Janez Janša je prisostvoval na tem dogodku. Pismo o nameri je bilo podpisano z namenom izražanja skupne podpore in prizadevanj, da se zagotovi ustrezno učno in delovno okolje Univerzi v Mariboru, Fakulteti za turizem, zagotovila pa se bo tudi širša promocija slovenskega gospodarstva in turizma.

Po srečanju z vodstvom je predsednik vlade v krajši izjavi za medije poudaril, da je Posavje regija z veliko značilnostmi, ki se je prebila na raven slovenskega povprečja. "Posavje je še dobrih deset let nazaj zaostajalo za slovenskim povprečjem po razvitosti za 12 odstotnih točk, danes pa je na ravni slovenskega povprečja, kar je velik uspeh," je ocenil predsednik vlade Janez Janša. Dodal je, da ima regija še nekaj pomembnih izzivov, ključni pa so vezani na energetiko. Po njegovih besedah seveda ni mogoče celotnega razvoja graditi na energetiki. "S tega vidika me veseli, da smo na Fakulteti za turizem Univerze v Mariboru bili prisotni pri podpisu pisma o nameri, ki obeta, da se bodo kapacitete te fakultete razširile," je dejal in dodal, da je turizem ena tistih dejavnosti v Posavju, ki ima veliko perspektivo, nadgrajuje vse te razvojne priložnosti, ki jih prinaša energetika in nekatere druge gospodarske panoge. "Če potegnemo črto pod vsem tem, kar smo danes slišali na seji vlade, ki je ocenjevala razvojne potenciale Posavja, gre za regijo z zelo zanimivimi razvojnimi priložnostmi," je še dejal.

Predsednik vlade Janez Janša se je nato skupaj z ministrom za okolje in prostor mag. Andrejem Vizjakom, ministrom za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Zvonkom Černačem ter državnim sekretarjem ministrstva za infrastrukturo Alešem Miheličem na delovnem kosilu sestal z župani posavskih občin, in sicer s Franjem Debelakom, županom Občine Bistrica ob Sotli, Ivanom Molanom, županom Občine Brežice, Ladkom Petričem, županom Občine Kostanjevica na Krki, Tomažem Režunom, županom Občine Radeče, Srečkom Ocvirkom, županom Občine Sevnica, in Nušo Somrak, podžupanjo Mestne občine Krško. Na srečanju so spregovorili predvsem o infrastrukturnih projektih in demografskih izzivih v prihodnje. Župani posavskih občin so izrekli zahvalo vladi, da je po več kot desetih letih namenila dodatna vlaganja v šolsko in vrtčevsko infrastrukturo.


Po delovnem kosilu je predsednik vlade Janez Janša obiskal podjetje Jomi Labels v Radečah, kjer si je ogledal proizvodnjo in se sestal z vodstvom podjetja. V podjetju Jomi Labels so specializirani za tisk etiket, mesečno proizvedejo 15 milijonov etiket, namenjenih za različne sektorje, na primer sektor pijač, hrane, kozmetike in industrije. 15-letne izkušnje, nenehne investicije v raziskave in razvoj ter prilagajanje trgu jim omogočajo, da so med vodilnimi proizvajalci samolepilnih etiket. Tiskarna Jomi Labels po analizah družbe Bisnode za leto 2019 spada med 1,2 % najboljših poslovnih subjektov v Sloveniji ter se tako uvršča v najvišji razred "platinasta odličnost". Podjetja, ki izkazujejo platinasto bonitetno odličnost, veljajo za najzanesljivejši, kredibilen in nizko tvegani poslovni subjekt za sodelovanje z vsemi poslovnimi partnerji. Z vodstvom podjetja so govorili predvsem o problematiki pomanjkanja surovin, davčni razbremenitvi dela in o visokih cenah energetike.

 

Predsednik vlade se je pred zaključno javno tribuno sestal še z vodstvom Mestne občine Krško, in sicer z Nušo Somrak, podžupanjo mestne občine, ter Melito Čopar, direktorico občinske uprave. Pogovorov se je udeležil tudi poslanec SNS Dušan Šiško.

Predsednik vlade Janez Janša je regijski obisk zaključil na javni tribuni o razvoju posavske regije v Krškem, na kateri so sodelovali župani in nosilci razvoja v regiji.