Skoči do osrednje vsebine

Predsednik RS je podpisal ukaz o postavitvi izrednega in pooblaščenega veleposlanika – vodjo Stalnega predstavništva Republike Slovenije pri Evropski uniji

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je 4. novembra 2019 podpisal ukaz o postavitvi Iztoka Jarca za izrednega in pooblaščenega veleposlanika - vodjo Stalnega predstavništva Republike Slovenije pri Evropski uniji.

veleposlanik Iztok Jarc

Iztok Jarc ima številne izkušnje iz področja evropskih zadev in multilateralnih odnosov. Med drugim je bil v času slovenskega približevanja EU član Ožje pogajalske skupine za vstop Slovenije, pristojen za področje kmetijstva in ribištva. Leta 2008, ko je Slovenija prvič predsedovala Svetu EU, je kot minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano predsedoval Svetu EU za kmetijstvo in ribištvo. Med leti 2009 in 2013 je bil veleposlanik Republike Slovenije v Združenem Kraljevstvu Velike Britanije in Severne Irske. Med 2014 in 2017 pa veleposlanik in stalni predstavnik republike Slovenije pri OECD. 

Iztok Jarc je v Ministrstvu za zunanje zadeve zaposlen od leta 1991.Trenutno opravlja delo izrednega in pooblaščenega veleposlanika Republike Slovenije v Republiki Srbiji.