Skoči do osrednje vsebine

Poslanica ministra za notranje zadeve ob dnevu Rudolfa Maistra

Jutri, 23. novembra, praznujemo državni praznik – dan Rudolfa Maistra, generala, pesnika in domoljuba.

Rudolf Maister je leta 1918 s svojimi borci priboril Maribor in velik del slovenskega ozemlja severno od Drave. Pri svoji odločitvi ni okleval niti za trenutek, da na lastno pest in odgovornost prevzame vojaško poveljstvo in se poda s soborci v boj za našo severno mejo.

»Ne priznavam teh točk. Maribor razglašam za posest države Slovencev, Hrvatov in Srbov in prevzemam v imenu svoje vlade vojaško poveljstvo nad mestom in vso Spodnjo Štajersko,« je odločno izjavil general Rudolf Maister 1. novembra 1918. S temi znamenitimi besedami je general Rudolf Maister Maribor in celotno Spodnjo Štajersko razglasil za slovensko.

V noči na 23. november 1918 je general Rudolf Maister skupaj z vojaki in orožniki razorožili Schutzwehr – nemško varnostno stražo in prevzel popoln nadzor nad mestom. S tem pomembnim dejanjem, je uveljavil ljudsko voljo in dosegel, da je velik del Štajerskega in Koroškega slovenskega etničnega ozemlja pripojil slovenski upravi.

Pri tem zgodovinskem dogodku so imeli pomembno vlogo tudi orožniki. Že takrat so opravljali vse klasične policijske naloge, od nadzorovanja cestnega prometa do zatiranja kriminalitete. Skupaj s pripadniki prve slovenske vojske so takrat sodelovali v boju za severno mejo.

Od leta 2005 v Sloveniji v spomin na odločno dejanje iz 23. novembra davnega leta 1918 praznujemo državni praznik, dan Rudolfa Maistra, in s tem obeležujemo spomin na hrabro in odločno dejanje velikega domoljuba in borca za severno slovensko mejo.

Boštjan Poklukar
Minister za notranje zadeve