Skoči do osrednje vsebine

Politične konzultacije državne sekretarke Simone Leskovar z namestnikom zunanjega ministra Ljudske republike Kitajske Činom Gangom

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državno sekretarko Simono Leskovar je 28. novembra na političnih konzultacijah gostil namestnik zunanjega ministra Ljudske republike Kitajske Čin Gang. Konzultacije so del rednega dialoga med državama, zadnje so potekale februarja 2017.
Državna sekretarka Simona Leskovar z namestnikom zunanjega ministra Ljudske republike Kitajske Činom Gangom

Državna sekretarka Simona Leskovar z namestnikom zunanjega ministra Ljudske republike Kitajske Činom Gangom

Sogovornika sta odnose ocenila kot dobre in utrjene tako na političnem kot na gospodarskem področju. Kitajska za Slovenijo ostaja najpomembnejša gospodarska partnerica v Aziji. Pomembno vlogo pri krepitvi sodelovanja na več področjih ima Pobuda 17+1.

Državna sekretarka Leskovar je izpostavila vrsto in pomen načrtovanih medsebojnih obiskov in srečanj v naslednjih mesecih. Predstavila je načrte za organizacijo Kreativnega foruma, ki ga bo septembra 2020 v okviru Pobude 17+1 gostila Slovenija. Forum bo priložnost za poglobljeno obravnavo in krepitev sodelovanja na področju inovacij, oblikovanja in ustvarjalnosti ter povezovanju teh z industrijo.

V kontekstu priprav na prihodnja srečanja na najvišji politični ravni sta sogovornika naslovila aktualne razmere po svetu in soseščini obeh držav ter sodelovanje v mednarodnih organizacijah ter multilateralnih forumih. Izmenjala sta poglede na pomen multilateralizma, vlogo Sveta za človekove pravice pri varstvu in uveljavljanju človekovih pravic ter stanje v globalnem ekonomskem sistemu.

Državna sekretarka Leskovar je poudarila pomen nadaljevanja tesnega sodelovanja EU s Kitajsko v luči oblikovanja novega vodstva EU ter priprav na slovensko predsedovanje Svetu EU v drugi polovici 2021.

Državna sekretarka se je v sklopu konzultacij v Pekingu srečala še z namestnikom ministra Mednarodnega oddelka Centralnega odbora Komunistične stranke Kitajske Šjanom Hongšanom in predsednikom Kitajskega ljudskega inštituta za zunanje zadeve Vangom Čaom.

29. novembra bo državna sekretarka sodelovala še pri uradni otvoritvi slovenističnega oddelka knjižnice za tuje jezike na Univerzi za mednarodne študije v Pekingu (BISU). Ob tej priložnosti bo knjižnici podarila prvi uradni prevod Ženevskih konvencij v slovenski jezik, ki ga je Ministrstvo za zunanje zadeve v sodelovanju z Ministrstvom za obrambo letos izdalo v dveh knjigah v Zbirki Mednarodno pravo.