Skoči do osrednje vsebine

Policija je od danes bogatejša za več kot 60 novih službenih vozil

V Policijski akademiji v Ljubljani je generalna direktorica policije mag. Tatjana Bobnar danes, 27. novembra 2019, policistom v uporabo predala 41 novih patruljnih in tri civilna vozila znamke Renault Kadjar, 21 civilnih vozil Renault Megane in dve civilni vozili Škoda Octavia. Dogodka sta se udeležila tudi minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in predsednik Vlade RS Marjan Šarec, ki sta zbrane tudi nagovorila.

Generalna direktorica policije mag. Tatjana Bobnar je ob tej priložnosti izpostavila, da so za visoko stopnjo varnosti, ki je rezultat tudi požrtvovalnega dela policistk in policistov, poleg vrednot in vrlin potrebni tudi ustrezno vrednotenje dela policistov, ustrezna zakonodaja, ki določa pooblastila in s tem orodja za delo, in ustrezna oprema. Na tem področju se je v zadnjih dveh letih trend vendarle obrnil na bolje: "Prišel je čas, ko slovenska policija ni več 'šparovček', iz katerega se jemlje, ampak v katerega se vlaga. Svojo opremo smo končno začeli posodabljati." V zvezi z nabavo novih vozil se je generalna direktorica policije zahvalila strokovni ekipi, ki je sodelovala v postopkih izbora in nabave, za njen trud pri iskanju najboljših tehničnih rešitev, ki kljub številnim nadgradnjam niso podražile nakupa.

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je izrazil zadovoljstvo, da "po kar nekaj letih finančne in materialne podhranjenosti policiji predajamo nova vozila, ki jih policistke in policisti uporabljajo pri svojem vsakodnevnem delu". Od nastopa funkcije si minister prizadeva, da slovensko policijo moderniziramo in opremimo tako, kot je večina modernih policij v EU, da bo pri svojem delu še bolj učinkovita. Velike napore pa minister z ekipo vlaga tudi v izboljšanje položaja zaposlenih v policiji. Ob tej priložnosti se je zahvalil predsedniku vlade "za podporo Vlade RS, ki je prepoznala, da je treba slovensko policijo razvijati, modernizirati in jo opremiti z novimi sredstvi".

Predsednik Vlade RS Marjan Šarec je izpostavil: "Danes je pomemben dan za slovensko policijo, saj sprejemate novo opremo, ki je še kako potrebna pri varovanju državne meje. Država, ki izpolnjuje svoje naloge, je dolžna tudi varovati suverenost. To lahko varuje le z opremljenostjo in ustreznim moštvom. Res so bile v preteklosti te razmere precej slabe. Toda trend se je obrnil. Zavedanje, da potrebujemo usposobljeno, visoko strokovno in opremljeno policijo, se zelo dviga." Zato so ta nova vozila danes tudi simboličen znak, da se slovenska policija modernizira, da dobiva novo opremo, predvsem pa tudi nov kader. "In tako bo tudi v bodoče. Kajti pri varnosti ne smemo ničesar prepustiti naključju." Ob tem je predsednik vlade poudaril pomen varnosti in s tem povezanih ustreznih pooblastil policije. "Ne sme se dogajati, da nam bodo usodo krojile varde ali vaške straže in drugi posamezniki. Naj bo jasno, za varnost v tej državi skrbijo obrambno-varnostne strukture in predvsem slovenska policija."

Nova belo-modro-rumena vozila izbrana po meri policistov na terenu

Ekipa, ki je pripravila razpis in sodelovala pri postopkih nabave, se je potrudila, da bi bila ta vozila čimbolj po meri potreb policistov na terenu. Glede na trenutno intenzivno delo ob državni meji, kjer policistke in policisti dnevno odkrivajo nedovoljene migracije, je zelo pomembno, da so civilna specialna terenska vozila opremljena z dodatnim močnim iskalnim reflektorjem, ki omogoča boljši pregled okolice. Iz enakega razloga sta v vsa vozila vgrajeni tudi po dve ročni akumulatorski svetilki, ki bosta policistoma v patrulji omogočili lažji pregled terena in večjo varnost.

Nova vozila imajo tudi integrirani navigacijski sistem, kar bo policistom omogočilo lažji in hitrejši prihod na določeno lokacijo tudi v primerih, ko terena ne poznajo dobro.

Poleg drugih uporabnih rešitev imajo vsa vozila tudi nove tipske sedežne prevleke, ki bodo varovale sedeže pred prehitrim uničenjem, saj izkušnje kažejo, da se zaradi uporabe opasačev oziroma strelnega orožja avtomobilski sedeži pogosto strgajo. Tako bodo naša službena vozila dlje uporabna in lepo urejena.

Na današnjem dogodku je bilo sicer v uporabo predanih le nekaj vozil, saj jih je bilo kar nekaj letos že pred tem poslanih na policijske postaje, s čimer se je vozni park policije precej pomladil.

Nova vozila, ki jih je v zadnjih dveh mesecih prevzela Policija

  • 21 civilnih specialnih vozil znamke Renault Megane, ki so bila danes predana policistom.

Tehnične lastnosti 21 vozil Renault Megane Grandtour Business Blue dCi 115 (v skupni vrednosti z DDV 473.528,58 evra): dolžina 4626 mm, medosje 2712 mm, masa vozila 1481 kg, delovna prostornina 1461 cm3, nazivna moč 85 kW. Vozila so predelana za posebne namene, opremljena s svetlobno in zvočno signalizacijo ter drugo policijsko opremo.

  • 20 civilnih specialnih patruljnih vozil znamke Škoda Octavia, ki so bila nabavljena za izvajanje izravnalnih ukrepov (tj. za nadzora državne meje v notranjosti države); od teh sta bili danes v uporabo predani dve vozili.

Tehnične lastnosti vozil znamke Škoda Octavia 2.0 TDI 4 x 4 DSG (v skupni vrednosti z DDV 753.356,20 evra): dolžina 4689 mm, medosje 2677 mm, masa vozila 1561 kg, delovna prostornina 1968 cm3, nazivna moč 135 kW. Vozilo je predelano za posebne namene, opremljeno s svetlobno in zvočno signalizacijo ter drugo policijsko opremo. Vozila imajo pogon na vsa štiri kolesa in avtomatski menjalnik.

  • 41 specialnih patruljnih terenskih vozil znamke Renault Kadjar (policistom predana danes) in 45 civilnih specialnih patruljnih terenskih vozil znamke Renault Kadjar; vsa so bila nabavljena za varovanje zelene meje in delo na mejnih prehodih.

Tehnične lastnosti 41 vozil znamke Renault Kadjar Intens Blue 1.7 dCi (v skupni vrednosti z DDV 1.286.930,96 evra): dolžina 4449 mm, medosje 2647 mm, masa vozila 1618 kg, delovna prostornina 1749 cm3, nazivna moč 110 kW. Vozila so predelana za posebne namene, opremljena s svetlobno in zvočno signalizacijo ter drugo policijsko opremo. Polepljena so s policijsko grafiko.

Tehnične lastnosti 45 vozil znamke Renault Kadjar Intens Blue 1.7 dCi 4 x 4 (v skupni vrednosti z DDV 1.463.245,20 evra), ki so bila že prej predana enotam: dolžina 4449 mm, medosje 2647 mm, masa vozila 1725 kg, delovna prostornina 1749 cm3, nazivna moč 110 kW. Vozila so predelana za posebne namene, opremljena s svetlobno in zvočno signalizacijo ter drugo policijsko opremo.

  • 4 civilna specialna patruljna terenska vozila znamke Renault Kadjar, ki so bila prav tako nabavljena s sredstvi Frontexa in se bodo večinoma uporabljala za sodelovanje oz napotitve policistov v skupne operacije agencije Frontex (od teh so bila policistom danes predana tri vozila).

Tehnične lastnosti 4 vozil Renault Kadjar Intens Blue 1.7 dCi 4 x 4 (v skupni vrednosti z DDV 126.338,28 evra): dolžina 4449 mm, medosje 2647 mm, masa vozila 1725 kg, delovna prostornina 1749 cm3, nazivna moč 110 kW. Vozila so predelana za posebne namene, opremljena s svetlobno in zvočno signalizacijo ter drugo policijsko opremo. Imajo pogon na vsa štiri kolesa. Namenjena so delu policistov v operacijah agencije Frontex.

Projekt sofinancira Evropska unija iz Sklada za notranjo varnost