Skoči do osrednje vsebine

Poklukar z župani glede nezakonitih migracij: »Razumem problematiko obmejnih občin in vam želimo čimprej priti naproti.«

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar se je danes, 22. novembra 2019, skupaj s predstavniki ministrstev za javno upravo, za okolje in prostor ter za infrastrukturo sestal z župani petih obmejnih občin: Črnomlja, Ilirske Bistrice, Kostela, Krškega in Podlehnika. To je bil prvi sestanek v okviru delovne skupine, katere glavna naloga je proučitev vplivov nezakonitih migracij na življenje v obmejnih občinah.

Minister Poklukar je uvodoma predstavil aktualno stanje na področju nezakonitih migracij v državi. Letos je policija obravnavala že več kot 14.800 nezakonitih prehodov državne meje. Pri tem je opozoril, da so nezakonite migracije tesno povezane s tihotapljenjem migrantov. Boj proti temu je zato ena prednostih nalog policije, ki je pri tem zelo uspešna (letos je prijela več kot 400 tihotapcev). Policija za varovanje državne meje uporablja vse razpoložljive kadrovske in tehnične vire in razmere na zunanji schengenski meji obvladuje, je zagotovil.

Župani so med najbolj resnimi težavami izpostavili negativne vplive na življenje v obmejnih občinah. Za njihovo izboljšanje so predlagali postavitev javne razsvetljave, popravilo cest, ki so načete zaradi patruljiranja policije in vojske, zagotovitev signala mobilne telefonije in interneta, vodovod, zagotovitev ustrezne opreme gasilcem, pa tudi nadomestitev izpada dohodka v turizmu in kmetijstvu. 

Minister je županom zagotovil, da bodo njihove predloge celovito preučili na pristojnih ministrstvih. Pri tem je poudaril: »Z lokalnimi skupnostmi sem praktično v dnevnem stiku. Povsem razumem problematiko obmejnih občin, povezano z nezakonitimi migracijami, in vam želimo čimprej priti naproti.« Zato bo k sodelovanju v delovni skupini povabil tudi predstavnike ministrstev za obrambo, za gospodarski razvoj in tehnologijo ter za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Župani so izrazili zadovoljstvo s sestankom, vsi skupaj pa so se dogovorili, da bodo težave reševali postopoma, po korakih. Naslednjič se bodo sestali še letos, predvidoma v drugi polovici decembra.

***

Predsednik vlade in župani obmejnih občin so se 4. novembra 2019 dogovorili o oblikovanju delovne skupine predstavnikov občin in vlade, ki bo iskala sistemske rešitve za izboljšanje življenja obmejnih prebivalcev. Koordinator skupine je minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar.