Skoči do osrednje vsebine

Podnebna tekma je tekma, ki jo moramo zmagati!

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Predsednik Vlade RS Marjan Šarec in zunanji minister dr. Miro Cerar se v New Yorku udeležujeta 74. zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov. Začelo se je s podnebnim vrhom, ki ga je sklical generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres in se ga udeležuje več kot 60 voditeljev držav. Podnebna tekma je, kot je v uvodnem nagovoru povedal GS Guterres, "tekma, ki jo moramo zmagati.” GS Guterres je še dodal, da so podnebno krizo povzročile naše generacije in rešitev zanjo morajo najti naše generacije.

dr. Miro Cerar, veleposlanica Darja Bavdaž Kuret, predsednik Vlade Marjan Šarec in mladinski delegat OZN Patrik Bole

1 / 3

Na nujnost ukrepanja opozarjata zlasti posebno poročilo Medvladnega panela za podnebne spremembe OZN (IPCC) o omejitvi globalnega segrevanja na 1,5 ºC do konca stoletja v primerjavi s predindustrijsko dobo. Poročilo izpostavlja, da podnebne spremembe vplivajo na vse štiri stebre prehranske varnosti: razpoložljivost hrane, dostop do hrane, uporabo in stabilnost prehranskega sistema. Na voljo imamo le 12 let za preobrazbo naših gospodarstev in družb, da bi se izognili najhujšim posledicam. Delo podnebnega vrha se bo nadaljevalo v okviru sistema OZN oziroma z aktivnostmi Okvirne konvencije o spremembi podnebja. 

V slovenski delegaciji je tudi mladinski delegat OZN Patrik Bole, ki se je v soboto 21. septembra udeležil Podnebnega vrha mladih, na katerem so sodelovali predvsem mladi. Slovenija na podnebnem vrhu podpira skupno in odločno akcijo ter ukrepanje vseh držav proti segrevanju ozračja ter spodbujanje prehoda na nizkoogljično družbo. 

Minister dr. Cerar se bo popoldne v New Yorku udeležil neuradnega srečanja zunanjih ministrov EU, ki ga bo vodila visoka predstavnica EU za zunanje zadeve in varnostno politiko Federica Mogherini. Ministri bodo razpravljali o Siriji in Libiji ter drugih aktualnih mednarodnih temah.