Skoči do osrednje vsebine

Parlament na široko odprl vrata znanosti

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je v petek, 15. novembra, v sodelovanju z Državnim zborom Republike Slovenije in v soorganizaciji s Skupnim raziskovalnim središčem Evropske Komisije (Joint Research Centre, European Commission) že drugič zapored organiziralo dogodek Znanost sreča parlament.

Pobudo Znanost sreča parlament je že pred štirimi leti podalo Skupno raziskovalno središče Evropske komisije skupaj s Panelom Evropskega parlamenta za prihodnost znanosti in tehnologije. Namen pobude je povezati znanstvenike z oblikovalci politike tako na ravni EU kot tudi na nacionalni ravni.

Uvodoma je udeležence nagovoril tudi državni sekretar dr. Jernej Štromajer. "Družbeni izzivi, tako globalni kot lokalni, predstavljajo vedno težavnejšo nalogo snovalcem politik in odločevalcem, saj so vedno kompleksnejši in usodnejši," je poudaril in izpostavil pomen znanja za družbo prihodnosti ter za sprejemanje vedno bolj premišljenih odločitev na vseh ravneh.

Odlično znanje hitro raste in postaja vse kompleksnejše, a se njegova uporaba pogosto omejuje zgolj na akademsko skupnost. Koncept vključujoče družbe zahteva še dodatno kompleksnost in zahtevnost. Državljani so vse bolj izobraženi in kot takšni pričakujejo vedno bolj premišljene odločitve, kar od odločevalcev zahteva več znanja oziroma upoštevanje tehtnih informacij, ki temeljijo na znanju.

Da bi prispevali k višji kakovosti življenja vseh državljank in državljanov, si moramo prizadevati za vzpostavitev čim bolj trajnih in povezanih mehanizmov informiranega odločanja, ki bi bili v konstantno in strokovno neodvisno podporo politikam in politikom, je dejal dr. Štromajer. Ti mehanizmi morajo biti sistemski, transparentni in strateški.

Slovenski sistem znanstveno-informiranega ustvarjanja politik in procesov odločanja na nacionalni ravni je že oblikovan, a vsekakor ne dovolj. Naučiti se moramo poslušati – in tudi slišati – znanstvenice in znanstvenike. Odlično bi bilo, če bi se v Sloveniji prepoznal pomen in velik razvojni potencial na znanju temelječega in informiranega oblikovanja politik, je na dogodku "Znanost sreča parlament" izpostavil državni sekretar. Obenem je zaželel, naj se znanost in parlament srečata čim večkrat.